28 Nisan 2016 00:59

Taleplerle ve görkemli bir 1 Mayıs için alanlara!

Taleplerle ve görkemli bir 1 Mayıs için alanlara!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İstanbul’da “Taksim tartışması”na boğulan 1 Mayıs’ın, nerede ve nasıl kutlanacağına dair yaşanan belirsizlik nihayet aşıldı.

Önceki gün DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileri ortak bir açıklama ile 2016 1 Mayısı’nın İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda yapılacağını duyurdular!

1 Mayıs’a sadece üç gün kaldı.

Gazetemizde yer alan haberler ve işçilerden, kamu emekçilerinden gelen mektuplar emekçilerin, sendika bürokrasisinin bölme gayretleri ve siyasi ortamdaki olumsuzluklara karşın, 1 Mayıs’ı ülke sathında kutlamak için hazırlıklarını sürdürdüğünü gösteriyor.

YEREL KUTLAMALAR ÖNEMLİDİR

Yine haberler ve mektuplar, bu yıl, yerel kutlamaların sayısının kutlamaların geçmiş yıllara göre artacağını gösteriyor. Özellikle 1 Mayıs’ın nerede nasıl kutlanacağına dair belirsizliğin önceki güne kadar sürdüğü İstanbul’da bu yıl yerel kutlamaların hayli fazla olacağı anlaşılıyor. 

Elbette yerel kutlamalar, bir yandan daha geniş bir işçi emekçi katılımına imkan tanıması, öte yandan 1 Mayıs taleplerinin atölyelerde, fabrikalarda, emekçi semtlerinde daha dolaysız yankılanmasını ve 1 Mayıs değerlerinin işçiler, emekçiler arasında tartışılmasını mümkün kılması gibi nedenlerden dolayı çok önemlidir. 

Hele de sendikal bürokrasinin 1 Mayıs’ı mümkün olduğu kadar dar, hatta yasak savma amaçlı, sözde kutlama çabasında olduğu koşullarda yerel kutlamaların önemi tartışılmazdır. Bu yüzden de özellikle büyük ve orta büyüklükteki kentlerde; işyerlerinde, sanayi havzalarında, emekçi semtlerinde çeşitli biçimlerde yapılan kutlamalar, 1 Mayıs’ın anlam ve önemine uygundur.

ORTAK KUTLAMALAR GÜÇ VE KARARLILIK GÖSTERİSİDİR  

Ama bu, her sektörden işçilerin, emekçilerin, sendikaların ve emek dostu çevrelerin ortak ve merkezi kutlamalarının daha az önemli olduğu anlamına gelmez. Hele de içinden geçtiğimiz; bir yandan işçi sınıfı ve kamu emekçilerinin en temel haklarına yönelik saldırıların yaşandığı, öte yandan barış ve demokrasi taleplerinin yakıcı bir biçimde öne çıktığı bu dönemde, illerdeki merkezi kutlamalar ayrıca önem kazanmıştır. 

Çünkü 1 Mayıs elbette içerik olarak sınıfın enternasyonal ve yerel taleplerini kapsayan bir mücadele günüyken, aynı zamanda taleplerin sermayeye, sermaye hükümetlerine karşı yüksek sesle savunulduğu, sınıfın gücünün ve taleplerinin yakıcılığının etrafında birleşmişliğinin, kararlılığının, “sınıfın yumruğu”nun gösterildiği gündür. 

1 MAYIS; TALEPLER YELPAZESİ ETRAFINDA BİR EYLEM GÜNÜ 

Dolayısıyla 1 Mayıs günü kentlerdeki ortak ve merkezi kutlamalarda;

* Sömürüsüz, savaşsız, sınıfsız bir dünya özlemini dile getiren, sermayenin işçi sınıfının haklarına yönelik saldırılarına “hayır” diyen enternasyonalist slogan ve talepler,
* Kıdem tazminatının tasfiyesine yönelik girişimlere, kiralık işçiliğe, kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına, iş güvenliği ve işçi sağlığının hiçe sayılmasına, grev hakkının kısıtlanmasına hatta yasaklanmasına, taşeron çalışmanın zemininin genişletilmesine ‘hayır’ diyen ve sınıfın acil taleplerini dile getiren pankart ve dövizler,

* Sektörlerin ve işyerlerinin çeşitli yerel (TİS ve sendikal haklarla ilgili) taleplerinin ifade edildiği dövizler, 

* Bölge ve ülkenin içinden geçtiği dönemi de dikkate alarak sınıfın enternasyonal dayanışmasının, işçilerin birliğinin, halkların kardeşleşmesinin, “içeride ve dışarıda barış” isteğinin yansıdığı döviz ve pankartlar 2016 1 Mayısı’nda düzenlenecek ortak kutlamalarda öne çıkarılmalıdır. 

ORTAK MİTİNGLERE KATILIMI ARTIRMAK İÇİN ÖZEL ÇABA! 

Sınıfın bu taleplerinin, belirli bir yelpaze içinde, görkemli bir biçimde alanlara yansıtılması, bu 1 Mayıs’ta önceki 1 Mayıslardan bile önemlidir.

Bu yüzden de ortak kutlamalara işçilerin, kamu emekçilerinin, kadın ve gençlik çevrelerinin katılımının artırılması için özel bir çaba harcamak; büyük kentlerde yapılan yerel kutlamaların merkezi mitinglere katılımı artırmak için değerlendirilmesi ertelenemez bir görevdir. Bu 1 Mayıs’ın pazar gününe denk gelmesi nedeniyle işçilerin ve emekçilerin işletmelerden değil doğrudan semtlerden alana geleceği de dikkate alındığında, emekçi semtlerinden miting alanına gelişin özel bir çalışmayı gerektirdiği ortadadır.

YEREL KUTLAMALARIN DAHA KİTLESEL OLMASI VE ORTAK KUTLAMALARA KİTLESEL KATILIMIN DAYANAĞI YAPILMASI İÇİN MÜCADELEYE!

ORTAK KUTLAMALARIN DAHA KİTLESEL VE DAHA GÖRKEMLİ GÖSTERİLER OLMASI İÇİN ALANLARA! 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...