26 Mart 2016 00:52

Bir ‘hainlik’ biçimi olarak tecavüzü lanetlemek!

Bir ‘hainlik’ biçimi olarak tecavüzü  lanetlemek!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP’nin iktidarda kalma başarısı taktiksel olarak hiç şaşmayan belli yöntem ve ezberlere dayanıyor.
Bu bağlamda, beş benzemez muhalefeti aynı potada eriterek, tabanını bir arada tutma çabasının yol açtığı kutuplaşma da akıl, izan ve vicdan sınırlarını çoktan aşıp bütünüyle gerçek üstü bir seviyeye ulaşmış durumda.

Ulusal yas ilan edilen bir terör katliamının ardından öldürülenlerin ıslıklanması, anılarına bırakılan karanfillerin tekmelenmesi biçiminde tezahür eden ya da bir başka patlamada yaralanan İsrail vatandaşlarının “niye ölmediğine” hayıflanan bu cinnet hali, geldiğimiz noktada çocuk tecavüzü konusunda bile ayrışmaya kadar ulaştı.

Sürdürdüğü tüm politikalara ama’sız- fakat’sız destek bekleyen iktidarın, gündemdeki çocuk istismarına verdiği “ama”lı tepki, muhatap olduğumuz siyasi deformasyon yanında kutuplaştırma politikalarının toplumda yol açtığı akli, ahlaki ve vicdani deformasyonu ortaya koymak bakımından da ibret verici oldu. 

“Bir kereden bir şey olmaz” yaklaşımının siyasiler tarafından dile getirilebilmesinden daha vahim olanı, sınırlı düzeyde de olsa, toplumda da karşılık bulabilmesiydi. Bu bağlamda birçoğu tıbbi raporlarla ispatlanmış onlarca çocuk tecavüzünü lanetlemek için başlatılan sosyal medya eylemleri “iktidara ve Cumhurbaşkanına karşı kurulan kumpaslar” kontenjanına dahil edildi.

Bu olay, AKP’nin tabanını bütünleştirebilmek için yürüttüğü politikaların başarısı kadar “koşulsuz destek” uğruna sürdürülen bu politikaların yol açtığı toplumsal tahribatı da en çıplak biçimiyle ortaya koyuyor. Kendini toplumsal meşruiyet arayışından tümüyle muaf tutabilmesini de, hesap vermeyi reddetmeyi bir “demokrasi ölçütü” haline getirebilmesini de işte bu politikalara borçlu.

Öte yandan bu olay, “birlik- dirlik” hamasetiyle yaratılan hegemonyanın egemen politikaların sınıfsal ve demokratik niteliği yanında ahlaki niteliğini perdelemek konusundaki maharetini de gösteriyor. 

Bununla beraber kararlılıkla bir arada durmanın hegemonyanın en derinleştiği zamanlarda bile iktidara geri adım attırabileceğini de!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...