13 Şubat 2016 00:46

ERROR 53

ERROR 53

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eğer Apple’ın parmak izi sensörlü bir telefonuna sahipseniz ve yakın zamanda kırılan ekranınızı Apple onaylı olmayan bir tamircide değiştirttiyseniz büyük olasılıkla telefonunuz “Error 53” hatası verip bir daha çalışmamak üzere tümüyle kilitlenecek. Üstelik bu kilitlenme bir hata ya da açık değil aksine Apple’ın aldığı bir ‘güvenlik’ tedbiri.

Apple’ın iddasına göre telefonunuzu ele geçiren bir saldırgan parmak izi sensörünü değiştirip verilerinize ve iPhone’unuza yüklediğiniz ödeme bilgilerinize ulaşamasın diye alınmış bir tedbir bu. “Ama ben telefonuma zaten kredi kartı numaramı vermiyorum” demeyin boşa. Çünkü Apple cihazları kullanıyorsanız Apple sizi Apple ID’ye bir kredi kartı numarası vermeye neredeyse mecbur bırakıyor. “Ama ben parmak izi ile giriş de kullanmıyorum” diyeceksiniz belki de. Apple için bu da önemli değil. Sizi vermeye zorladığı kredi kartı numarası zaten kullanmadığınız parmak izi sensörünün değişimi aracılığıyla çalınmasın diye telefonunuzu tümüyle kitleyip kullanılamaz hale getirmek tam da Apple’ın “güvenlik” anlayışına göre bir hareket. Apple’ın da kullandığı 2 boyutlu parmak izi tarama sistemlerinin güvensizliği defalarca kez kanıtlandı.

Örneğin bir saldırgan, kullanıcının telefonun üzerinde bıraktığı bir parmak izini klonlayıp telefonun sensörüne okutularak telefon açılabiliyor. Ya da sizi şifrenizi vermeye zorlayamayacak birileri fiziki olarak parmağınızı sensöre bastırabilir. Bir çok ülkede polisin parmak izi ile kitlenmiş telefonunuzu açmak için sizin parmağınızı zorla kullanma hakkı var. Ama bütün bu şartlar altında Apple güvenlik için sadece parmak izi sensörünün değişimi ile verilerinizin çalınabileceğini dikkate alıyor.

Bir bit yeniği olmasın bu işte? Parmak izi sensörü çalınıp hacklenmek dışında ne zaman değiştirilir? Mesela parmak izi sensörünüz bozulduğunda. Ya da ekranınız kırıldığında ekranla aynı katmanda olduğundan konuya hakim olmayan(Apple onaylı olmayan olarak okuyun) bir tamirci ekranınızı değiştirdiğinde. Peki neden Apple onaylı olmayan bir tamirci? Apple onaylı servisler çok daha pahalıya geldiğinden olabilir mi?
Daha sorulacak çok soru var ama yanıtlar şimdiden belli. Apple’ın güvenlik derken kastettiği sizin güvenliğiniz değil kendi gelirlerinin güvenliği.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...