05 Şubat 2016 01:00

Amedspor'a selam olsun!..

Amedspor'a selam olsun!..

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İkinci Lig temsilcisi Amedspor’un, Süper Lig ekibi Bursaspor’u deplasmanda yenerek Türkiye Kupası’nda adını çeyrek finale yazdırması federasyonu hemen harekete geçirdi. Irkçı, ayrımcı dayatmalara, baskılara direnmeyi gelenekleştirdiği yetmezmiş gibi ciddi sportif başarılara imza atan Amedspor’a artık haddi bildirilmeliydi!..
Spordaki ırkçı, ayrımcı tavırlara, yaklaşımlara, eylemlere göz yuman, hatta bunun ötesine geçip ırkçılığı, ayrımcılığı alenen dayatıp destekleyen devlet/federasyon, barış ve kardeşlik temeli üzerinde yükselen farklı bir spor anlayışının temsilcisi konumundaki Amedspor’un başarısından elbette rahatsız ve Amedspor’u engellemek adına her türlü kirli oyunu oynamaya çalışıyor...
Amedspor yıllardan bu yana deplasmanlarda sürekli olarak ırkçı aşağılamalara, hakaretlere, dışlamalara, ötekileştirmelere maruz kalıyor. Böylesi nefret suçları karşısında kılını kıpırdatmayan federasyon, taraftarları “ideolojik propaganda” yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle Amedspor’a ceza yağdırdı.
Ceza gerekçesi olarak gösterilen sloganlar arasında, “Çocuklar ölmesin maça gelsin” de var. Aslında gurur duyulası bir ceza. Öyle ya; savaşa, ölümlere karşı çıkmak cezalandırılmayı gerektiriyorsa bundan ancak gurur duyulur.
Sadece disiplin cezası vermekle de yetinmiyorlar. Polis, kulüp binasını basarak “Ayağınızı denk alın” mesajıyla birlikte kendince gözdağı veriyor. Ülkemizde barışı, kardeşliği, özgürlüğü, eşitliği savunmanın bedeli ağır ne de olsa...
Alçaklık, bunlarla sınırlı kalmıyor. Irkçı, ayrımcı dayatmalara ve nefret söylemlerine karşı sağlam, tavizsiz duruşu “provokasyon” olarak nitelendirilen Amedspor, medya aracılığıyla hedef gösteriliyor. Milliyetçilik zehriyle şuurunu kaybetmiş cahil, saldırgan yaratıkların ağırlıkta olduğu bir toplumda, lince davetiye çıkaran provokasyonun dik alası yapılmış oluyor böylece...
Savaşa, ölüme, kana tapan zalimlerin iktidarında çocukların öldürülmesini istemeyenlere vatan haini gözüyle bakılırken, tribünlerde Türklüğün ayrıcalıklı ve üstün bir etnik kimlik olduğunu iddia eden ırkçı marşlar, sloganlar, tezahüratlar seslendirmek serbest... Amedspor’a gol atan oyuncu gönül rahatlığıyla asker selamı verip savaşı, militarizmi, ölümü kutsayabilir, onda da hiçbir sıkıntı yok... Bütün bunlar zaten ne ideolojik propaganda ne de provokasyon!.. Sadece ve sadece; vatanına, milletine, bayrağına aşık taraftarların ve oyuncuların masumane sevgi gösterileri!..
Bursaspor Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu da pespayelik kervanına katılanlardan... Taraftarları valilik kararıyla stada alınmamış, ırkçı hakaretler, faşist tezahüratlar karşılaşma boyunca tribünlerden eksik olmamış, tüm bunları görmezden gelen Hamzaoğlu, Amedsporlu bazı futbolcuların provokatif davrandığını söyleyebiliyor... Oysa ortada nasıl bir provokasyon olduğu çok açık. Kimlerin bu provokasyona alet olduğu da... Irkçılığa karşı çıkmayı provokasyon olarak niteleyen zihniyetin teknik direktörlüğünden önce insanlığını sorgulamak gerekir...
Tabii federasyonu asıl rahatsız eden Amedspor’un emek, barış, dostluk, kardeşlik temeli üzerinde yükselen ve kazanmaktan önce onurlu, erdemli mücadeleyi hedefleyen yeni bir spor kültürü inşa etme yönündeki adımları.
Medya ile iş birliğine girip “Futbol, savaşın yeşil sahalardaki yansımasıdır” algısını beyinlere kazımaya çalışan bir kurumun, barıştan, dostluktan, kardeşlikten olabildiğince uzak durmaya çalışması anlaşılmaz bir durum değil.
Her türlü ırkçı, milliyetçi dayatmayı reddeden ve spor alanında özgürlük, eşitlik mücadelesinin öncülüğünü yapan Amedspor’a selam olsun!..

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...