22 Ocak 2016 00:50

Monoligartek devlet

Monoligartek devlet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Devlet ciddi bir aygıttır.

Devlet aygıtının bozulması düşünülemez. Velev ki bozuldu, devlet aygıtı kendi kendini yeniler.
Devlette teklik esastır; sayalım efendim

Tek millet, tek halk, tek birey, tek bayrak, tek vatan, tek din, tek kıble, tek parti, tek meclis, tek hukuk, tek adalet, tek medya  ve tabii tek adam (tek başkan, diktatör, tek sultan, tek padişah vs.) Eskiden çook eskiden beylik, aşiret, imparatorluk şeklindeki yönetim biçimleri değişen üretim ilişkileri nedeniyle modern devlette vücut bulmuştur. Eskinin neyi vardı ki? Şimdinin teknolojik gelişmişliği var, MOBESE kameraları var, doğumdan ölüme sicil takibi var o bakımdan eskileriyle kıyaslanamaz bile. Tek eksik güçlü bir devlet  o da maşallah Türk milletinin asil, kudretli ve azimli damarlarındaki kandan vatanın sathı mahallelerine kadar sarmış. Kandan kına yakılmazdan banyo yapmaya dönüşmüş.

Böyle mükemmel bir devlette demokrasi,  düşünme ve ifade özgürlüğünün gereksizliği olur. Bu durum da tamamıyla devletin özellikle koruyup kollamakla yükümlülüğü anlamına gelir ki devletin başı bu konularda çok hassas olmalıdır. 

Böyle bir devlette hükümet ne işe yarar. Evet hükümet önemlidir. Devlet bir aygıtsa hükümet de bu aygıtın yakıtıdır. Peki ne işler yapar;

Öncelikle her şeyin tekleştirilmesi için kanunlar yapar, bu kanunlar kamu denilen toplumsal yaşama yerleştirilir. Hatta öyle ki tek tip eğitim ve öğretimin yararlarını gösterir. Sınıf farklılığına ve ayrımına şiddetle karşı çıkar, o yüzden de okullardaki sınıfların kaldırılıp sınıfsız okulların geliştirilme projelerini destekler. Eşitlikten yanadır. Öyle üniversite, akademi vs. gibi ayrımları gidermek için tüm yetkilerini kullanmaya çalışır. Tek derdi sınıfsız, imtiyazsız eşit bir millet düzeni kurmaktır. Eeee bu kadar işi yapabilmek için Allah’ın yardımı ile bir başkana ihtiyaç vardır. Demek ki bir devlet için başkan ve hükümet yeterlidir. Sade temiz ve eşitlikçi. Anayasa, babayasa, mahkemeler, okullar, cemevleri, demokrasi kurumları maskesi altında sendikalar, kadın dernekleri, siyasi ve siyasi olmayan parti marti gibi halkın kafasını karıştıran kurum denilen şeylere de gerek yoktur. Dolayısıyla böyle bir devlette sorun yoktur.  Sorunları yaratanlar insanlardır. Onları da öldürürsünüz biter gider. Devletin başı olan adam ne kadar zenginse vatandaş da o kadar zengin sayılır. O bakımdan temsiliyet mühimdir. Saraylar, hanlar hamamlar, savaş yatırımları bu zenginliğin yansımalarıdır. İşte ileri demokrasiden ileri devlete gidişte bu model çok tutacak inancı 2023 yılına kilitlenir. Ne demişler halkı bir şeylere kilitle gerisini merak etme. 

Dünya ile entegre olmak ve dünya ülkelerine örnek olmak da önemlidir. Zaten eskiden dünyanın yarısı Türk’tü. Aslında herkes Müslüman’dı. Şimdi devir dünya ülkelerini titretip kendilerine gelmelerini sağlamaktan geçiyor. 

Yakında Davos denen bir zirve toplanacakmış. Bu zirve öncesi bir takım istatistiksel veriler açıklanmış. Ben de Evrensel’de okudum; “En zengin 62 kişinin serveti, 3.5 milyar insanınkine eşitmiş. İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre, dünyanın en zengin 62 kişisinin serveti, dünya nüfusunun neredeyse yarısının yani 3.5 milyar insanın mal varlığına denk geliyormuş. İsviçre bankası Credit Suisse’nin ekim ayındaki verilerine dayandırılan rapor, bu hafta düzenlenecek Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesi dünya liderlerine eşitsizlik konusunda harekete geçme uyarısında bulunuyormuş.” 

Evet gördünüz dünya ne halde. Halbuki manevi değerler ve tek tekçi bir devlet modeli olaydı, bu dünyanın tek devletle yönetildiğini bir düşünün. Hey heeeey…

Unutmadan dünyadan devlet biçimlerine örnekler de verelim de tek taraflı zannetmesinler. Ne kadar objektif bir yazı okuduğunuzun farkında olun;

Monarşik Devlet; Egemenliğin tek kişiye ait olduğu devlettir.

Oligarşik Devlet; Egemenliğin belli bir sınıf veya gruba ait olduğu devlet biçimi.

Teokratik Devlet; Egemenliğin kaynağının dine dayandığı devlet biçimi. Din adamlarının sözü geçer. Her şeye din adamları karar verir.

Demokratik Devlet; Egemenliğin halka ait olduğu devlet biçimi. 

Hadi siz kendinize ait olduğunuzu düşündüğünüz devlet modelini seçin. 

Ben seçtim. İlk üç modelin karışımı olan devlet modeliyle yönetilmektedir. 

Türkiye Cumhuriyeti bir MONOLİGARTEK  DEVLET’tir…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...