02 Aralık 2015 01:00

Asgari ücret için azami mücadele!

Asgari ücret için azami mücadele!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Açlık sınırının 1391 TL, yoksulluk sınırının 4 bin 530 TL olduğu ülkede Hükümet asgari ücreti 1300 TL’ye çıkarmayı vadetmekle övünüyor.
Patronlar ise bu asgari ücretten doğabilecek küçük bir yükü bile kabul etmemek için bin dereden su getiriyor. Ama açıkça asgari ücretin artırılmasına karşı çıkma cesaretini de gösteremeyen patronlar, zaten vermedikleri vergilerin daha da azaltılmasını ve aradaki farkın, illa da “İşsizlik Fonu”ndan karşılanmasını istiyorlar.
Hükümetlerin vaatlerini yerine getirmesi konusunda  pek çok kez aldatılmış olan ve bunu öz deneyimleriyle öğrenmiş olan işçiler de Hükümetin asgari ücreti 1300 TL’ye çıkarma girişiminin arkasında bir Ali Cengiz oyunu, bir katakulli olduğunu düşünmektedirler.
Bu konuda işçi sendikalarının sessizliği, bu tartışmanın asıl tarafı oldukları, bu konuda işçileri doğru bir biçimde bilgilendirme yapması ve mücadele örgütlemesi gereken onlar değilmiş gibi davranmaları da elbette işçilerin endişelerini artırmaktadır.
Eğer işçiler ve mücadeleden yana sendikacılar, “İşsizlik Fonu”nu koruma, Hükümetin patronların yükünü işçilere yıkma girişimlerini püskürtecek bir mücadele vermezlerse, şunu belirtelim ki; işçilerin aklına gelen en kötü ihtimaller gerçekleşebilir!
Bunun sayısız örnekleri vardır.
Bu yüzden işçiler asgari ücret mücadelesini “1300 TL mücadelesi” olarak değil ama “İnsanca yaşanacak bir asgari ücret mücadelesi” olarak ele alıp bunun gerektirdiği mücadeleyi yürütebilirlerse Hükümet ve patronların oyunlarını bozabilirler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...