01 Aralık 2015 01:00

Ankara'dan izlenimler

Ankara'dan izlenimler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Can Dündar ile Erdem Gül’ün tutuklanması olayına bir yandan üzülürken bir yandan da bundan övünç duydum. Onlar, gazetecilik görevini yürekli ve doğru bir kavrayışla yerine getirdikleri için hapse atıldılar ve benim gözümde de onur madalyası aldılar.
Tutuklamaları Ankara’da protesto eden onlarca kuruluş ve derneğin bildirisi içinde, Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulunun bildirisindeki bir saptama, aynı zamanda sağlam ve yerinde bir değerlendirmeydi:
 “Gerçeklerin ortaya çıkmasından, ancak gizlenmesi gereken suçları olanlar korkar.”
İlginç bir örtüşme olarak Ankara’da gazetecilerin ve onları destekleyenlerin toplanıp sloganlar attığı yer de Mülkiyeliler Birliği binasının bulunduğu o ağaçlıklı güzelim Yüksel Caddesi’ndeydi. Burada dikkatimi çeken olgu, CHP’nin genel başkan yardımcıları ve CHP grup başkan vekilleri ile çok sayıda CHP milletvekilinin bulunması oldu. Çankaya’nın genç Belediye Başkanı Alper Taşdelen de onların arasındaydı. Başkentin ilerici bir basın kuruluşu olan Çağdaş Gazeteciler Derneğinin Başkanı Ahmet Abakay dostum, burada yaptığı kısa konuşmada şöyle dedi:
 “İlk kez doğru bir haber, yargı önünde ve tutuklu bir halde… Cumhurbaşkanı, davasını geri çekmelidir!”
G9 Gazeteciler Platformunun sözcüsü olan Doğan Tılıç ise ilginç bir saptama yaptı:
 “Can ve Erdem’in Silivri’ye gönderilmesi, bir Rus savaş uçağının vurulmasının iz düşümü gibidir: Özgür gazetecilik hava sahasında dolaştıkları için açık hedef oldular!”
Oradan ayrıldıktan sonra, bu anlamlı mitingin devamını ertesi gün gazetelerden okudum: Bir kısım arkadaşlar, Cumhuriyet’in Çankaya’daki Ankara Bürosuna gitmek için araçlarına doğru yürüyünce polis müfrezelerinin gazlı müdahalesiyle karşılaşmış.
*Can Dündar, Fazıl’ın arkadaşıdır, ama genelde herkese gösterdiği yakınlık nedeniyle benimle de dostluk kurmuştur. Çünkü onun önde gelen özelliklerinden biri, “Can bir insan” olmasıdır.
Erdem Gül arkadaşımızı ise tanımıyordum; eski bir gazeteci olmasına karşın, kendisini hiç görmemiştim. Cumhuriyet’in Ankara Bürosu şeflerini kırk yıldan bu yana bilirim, genelde kelli felli beylerdi, onu da öyle düşünüyordum. Sonra Erdem Gül’ün fotoğrafını ilk gördüğümde, “Tamam, bu bizden!” dedim.
Ertesi gün, Cumhuriyet’in köşe yazarlarından Aydın Engin’in yazısındaki başlık şöyleydi:
 “Vız gelirsiniz, vız!..”

NOT: Değerli bir aydın olan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi hepimizi derinden üzdü. Bu karanlık olay, umarım aydınlatılır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...