29 Kasım 2015 01:00

'Suriye krizi'nde Fransa taraf mı değiştirdi?

'Suriye krizi'nde Fransa taraf mı değiştirdi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Rusya savaş uçağının düşürülmesi sonrasında, Davutoğlu’ya, “Sen diğer işlerle uğraş, Rusya’yla ‘krizi yönetmeyi’ bana bırak” dediği anlaşılan Erdoğan, kalabalık toplantılarda, dinleyenlerin alkışları arasında “Rusya’ya kafa tutan bir ülke olduk” üstünden hamasi açıklamalar yapıyor. Ancak Erdoğan, konuşması sırasında yükselen “bravo” alkışları ve malum sloganların şehvetiyle şoven-milliyetçi ve dinci nabızlara şerbet veren üslubuna, “Zafer kazanmış bir lider” havası katarak konuşsa da Türkiye’nin sınırları dışındaki dünyada politika, Erdoğan’ın nutuklarında çizdiği biçimde yürümüyor.

FRANSA TÜRKİYE’NİN TEZİNE EN YAKIN ÜLKEYDİ

Erdoğan-Davutoğlu ikilisini hiç de memnun etmeyecek son gelişme Fransa’dan geldi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, BBC Türkçe’ye, RLT Radyosuna Fransa’nın Suriye politikasının tümüyle değiştiğini gösteren açıklamalar yaptı.
BBC’ye yaptığı açıklamada Fabius, IŞİD’e karşı karadan müdahalenin de zorunluluğuna dikkat çekmiş, ancak karadan müdahaleyi dışarıdan getirilecek güçlerle değil Suriye’nin içindeki güçlerle yapmak gerektiğini de belirtmiştir. Fabius, bu güçlerin, “Suriye muhalefet güçleri”yle “Kürt güçleri”nin yanı sıra, “hükümete bağlı güçlerin” (Esad rejimi güçlerinin) de olabileceğini” söylemiştir. Böylece Fransa, “Esad güçleriyle IŞİD’e karşı ortak mücadele edilmeli” diyen ilk batılı ülke olması bakımından da ayrıca önemli görünmektedir.
Öte yandan RTL Radyosuna konuşan Fabius, “Uluslararası koalisyonun IŞİD’in kontrolündeki bölgeden gelen petrol konvoylarına odaklandığını” ve “Petrol yüklü bazı kamyonların Türkiye’ye doğru gittiğini” öne sürüyor.

FRANSA VE RUSYA İLE YAKINLAŞTI!

Fabius’un bu açıklamaları iki bakımdan çok önemli görünüyor:
1) Türkiye’nin “Esad’sız çözüm”, “Suriye’de ilk yapılacak iş Esad rejiminin çökertilmesidir” diyen tezine bugüne kadar en açık destek veren ülke Fransa’ydı. Bu yüzden de Erdoğan ve Davutoğlu “yalnız” olmadıklarını göstermek için “Fransa da bizim gibi düşünüyor” diyerek, karşıtlarının yanıldıklarını göstermeye çalışmışlardır. Gerçekten de Fransa, Türkiye ile  “Esad’ın düşürülmesi”nden sınırda “güvenlikli bölge” ve “karadan müdahale” gibi hemen her konuda görüş birliği içindeydi. Ama şimdi tam tersine, “Esad rejimi güçleriyle IŞİD’e karşı kara harekatı” yürütmeyi güdeme getirmiştir. Dahası Laurent Fabius, “Türkiye’ye doğru giden petrol yüklü kamyonlar”dan söz ederek, Putin’in Türkiye’nin İŞİD’e petrol satarak ona destek verdiği tezini de ciddi bulduklarını göstermiştir.
2) Laurent Fabius, SU 24’ün düşürülmesinden sonra Rusya’ya giden ilk batılı lider olan Holland’la birlikte Rusya’ya gitmiş, orandaki tüm görüşmelere katılmış bir dışişleri bakanı olarak ve bu ziyaretin hemen arkasından bu açıklamaları yapmıştır. Dolayısıyla, Fabius’un açıklamaları, Fransa’nın kendiliğinden geliştirdiği bir tez değildir. Tersine bu tez Rusya’nın uzun zamandan beri her platformda savunduğu bir tezdir. Dolayısıyla burada, Hollande ve Fabius’u bu teze Putin’in ikna ettiğini söylemek bir spekülasyon olmaz.

FATURA TÜRKİYE’YE ÇIKTI!

Özetle bugün gelinen yerde Fransa, Rusya’nın, “Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan iki güç vardır; Kürtler ve Suriye!” tezine gelmiştir. Yani Fransa, Türkiye’nin en istemediği noktaya gelmiştir.
Bu gelişmenin, Türkiye açısından önemi ise, Türkiye’nin, “Esad’ı yıkmak birinci iştir!” diyen ve Kürt güçlerinin temsilcisi YPG’yi “terörist” gören “tek ülke” olduğu dikkate alındığında, Fransa artık Türkiye’nin değil Rusya’nın tezinin yanında açıkça yer alan ülke olmuştur.
Paris Katliamı ve Türkiye’nin Rusya savaş uçağını düşürmesinin “meyvesi” bu olmuştur.
Fatura, Türkiye’nin Suriye politikasına çıkmıştır!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...