28 Kasım 2015 01:00

DOS nostaljisini Android'e taşımak

DOS nostaljisini Android'e taşımak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Oyunların sekiz on megabyte bellekle yetindiği, yüksek fiyatlı ekran kartlarına ihtiyaç duyulmadığı MS-DOS günlerinde 1,44 megabytelık disketlerde gelen MS-DOS oyunları hemen hemen tüm piyasaya hakimdi. Artık klasik sayılan pek çok oyun bu yıllarda MS-DOS için yayınlandı. Bu klasikleri günümüz bilgisayarlarında oynamak isteyenleri bekleyen iki büyük zorluk var: makinelerin eski oyunlar için aşırı hızlı gelmesi ve MS-DOS oyunlarının güncel işletim sistemleri ile uyumsuzluğu. Neyse ki her iki sorunu birden çözen bir sistem mevcut: DOSBox.
DOSBox, hemen her işletim sistemi içinde çalışabilen ücretsiz bir DOS emülatörü. Android işletim sisteminde de eski klasiklerin keyfini sürebilmeniz için ücretli ve ücretsiz çeşitli DOSBox versiyonları mevcut.
aDOSBox en yaygın ücretsiz versiyonlardan biri. Google Play’den kolayca yükleyebileceğiniz aDOSBox’ı ilk kez çalıştırıldığında bazı ayarları yapmanız gerekecek. Dosya kayıt yeri, ekran klavyesi, fare emülasyonu gibi ayarları tamamladığınızda o eski siyah dos ekranının bir benzeri ile karşılaşacaksınız. Eğer varsayılan ayarları değiştirmediyseniz sd kartınız c: sürücüsü olarak bağlanacak. Ve komut satırında “C:” ibaresini göreceksiniz.
Geriye bir eksiğimiz kalıyor: DOS oyunları. Lisansları hakları düşmüş ya da yayıncısı tarafından ücretsiz hale getirilmiş pek çok DOS oyunu var. Şimdi bunlardan birkaç tanesini indirelim:
Prince of Persia: Geçtiğimiz yıllarda vizyona giren “Pers Prensi” serisine kaynaklık eden serinin ilk oyunu.[0]
Sid Meier’s Civilisation: En iyi tur tabanlı strateji oyunlarından biri olan Civilisaton’ın ilk sürümü.[1]
WarCraft – Orcs and Humans: Döneminin en iyi gerçek zamanlı strateji oyunu. Bugün oldukça popüler olan World of Warcraft’ın kökleri bu oyuna dayanıyor. [2]
Şimdi sd kartımızda “dosbox” ya da ayırt edebileceğimiz her hangi bir isimde bir dizin oluşturalım ve indirdiğimiz sıkıştırılmış dosyaları dosbox dizinimizin altında her bir oyun kendi klasörüne sahip olacak şekilde genişletelim.
Şimdi aDOSBox’ta oyunlarımızı çalıştırmak için iki DOS komutu kullanacağız. ‘CD’ ve ‘DIR’. ‘CD’ komutu ile dizini değiştirebilir ve DIR komutunu ile de dizini listeleyebiliriz:
‘DIR’ komutunu yazıp ‘enter’ tuşuna bastığımızda sd kartımızın içeriğini göreceğiz.  Şimdi ‘CD dosbox’ komutu ile dosbox dizinine girip ardından ‘CD prince’ komutu ile prince dizinine gidelim ‘DIR’ komutu ile prince dizinin içeriğini görelim. DOS’ta doğrudan çalıştırabildiğimiz dosyalar exe, com ya da bat uzantılı olacak. Çalıştıracağımız dosyanın adının ‘prince.exe’ olduğunu gördük. Şimdi exe dosyasının adını yazarak oyunumuzu çalıştırabiliriz: ‘prince’
Abandonia’yı[3] gezerek daha fazla oyuna ulaşabilirsiniz. İyi oyunlar...

[0]http://www.abandonia.com/en/games/10/Prince+of+Persia.html
[1]http://www.abandonia.com/en/games/14/Civilization.html
[2]http://www.abandonia.com/en/games/422/Warcraft+Orcs+and+Humans.html
[3]http://www.abandonia.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...