26 Kasım 2015 00:56

Kumar

Kumar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP bir kumar daha oynadı. Daha önce iç politikada oynadığı kumarlarda çoğunlukla kazandı, bu kez dünya çapında denemeye çalıştı. Bakalım kazanacak mı?

AKP, Suriye bölünürse Sünni Suriye’nin hamisi olmak istiyor. Türkiye’nin sınır komşusu bir Sünni Arap Devleti bütün istediği. Bunun için Suriye sınırımızdaki Kürt Kantonlarına düşman. Bunun için IŞİD ve diğer Selefi, Cihadist örgütlere her türlü yardımı yapıyor.

Kurtlar sofrasında paylaşım kavgasının sonuna yaklaşılıyor. İşte, Rusya ile gerginliğin asıl sebebi bu.  Rusya da, bu sofradan pay istiyor. Onlar da Suriye’nin Sünni olmayan kesiminin hamiliğine talip. Suriye ile bugüne kadar süren ilişkilerinin gelişerek devam etmesini istiyor. Oradaki askeri üssü kalsın, Suriye askeri, siyasi ve ekonomik olarak Rusya bağımlı olsun. Onun istediği de bu.Rusya’nın bölgedeki en önemli müttefiki İran. Türkiye’nin ise Katar ve Suudi Arabistan. 

Rusya’nın son günlerde Türkiye-Suriye sınırını cihadist örgütlerden temizlemeye başlaması AKP’yi çok fazla rahatsız etti. Türkiye’nin Suriye sınırı Esad güçleri ve PYD’nin eline tümüyle geçerse, Türkiye’nin Sünni örgütlerle bağı kesilecekti. O zaman, Türkiye’nin himayesinde Sünni Arap Devleti hayal olacaktı.
ABD ve NATO’ya güvenerek Rusya’ya kafayı patlattı. Ve hemen, ABD ve Nato devletlerine koştu. 
Putin, ilk açıklamasında, sırtımızdan hançerlendik diyerek, ABD’ye gönderme yaptı. Daha dün sizinle konuşup anlaşmıştık, hedefimiz ortaktı, IŞİD ve cihatçı çeteleri temizleyecektik, şimdi niye bize Türkiye’yi saldırtıyorsunuz demek istedi. Sizden habersiz ve onayınız olmadan Türkiye böyle bir saldırıda bulunamaz demeye getirdi lafı.

ABD ve NATO devletleri Türkiye’ye sahip çıkar mı? Bir yere kadar çıkar. Yani, bu nedenle Türkiye’yi Rusya’ya dövdürmez. Fakat, Türkiye’nin Ortadoğu’daki hayali için Rusya ile de kapışmaz. Daha ilk günden, Rusya ile diyaloğunuzu artırın, sorunlarınızı güzellikle çözün diye akıl verdiler.
ABD’nin IŞİD ile savaşında en önemli müttefikleri PYD ve Barzani güçleri. Orada bir Irak Şam İslam Devleti istemiyor.

ABD’ye güvenerek Rusya’ya kafa tutan AKP, beklediği desteği görmeyince ne yapacak hep birlikte göreceğiz. Fakat, bu son kumarını kazanma şansı hiç yok gibi görünüyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa