06 Kasım 2015 01:00

İyi fotoğraf nedir?

İyi fotoğraf nedir?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İyi fotoğraf nedir? Güzel fotoğraftır.
Güzel fotoğraf nedir? İyi fotoğraftır.
Genelde fotoğraf  deyince bu iki kelime “güzel ve iyi” en çok kullanılandır.
En iyi makineyle çekilen fotoğraf en iyi midir?
Sıradan bir kayıt aracıyla çekilen fotoğraf, kötü sıradan bir fotoğraf mıdır?
Tamam pahalı, teknik olanakları gelişmiş bir makineyle büyük, çözünürlüklü, renk skalası geniş olanaklara sahip olabilirsiniz. Bu teknik olarak bir kalite olabilir. Ama bu makinenin her çektiği “fotoğraf” değildir.  Ya da fotoğraftır. Fotoğraf çekenin yorumudur.
Cep telefonlarının olanakları sınırlı olabilir. Ama öyle görüntüler çekersiniz ki “fotoğraf” olur.
Ya da olmayabilir.
Mesele neyin fotoğrafını nasıl çekeceğimizdir. Fotoğraf; düşündüğümüz, tasarladığımız yaşadığımız dünyanın yani nesnel gerçekliğin yeniden yorumlanmasıdır. Yani görmesini bilen bir beyin. Böyle bir beynin gelişmesi için bilgi gereklidir. Fotoğraf bir şekilde bu bilginin görsel halidir. Bu bilgi yalnızca fotoğrafın teknik özelliklerini öğrenmek değil, hayata ilişkin gözlem gücü, sorgulayıcı yanın olmasıdır. Bu ideolojidir. Bu özelliklere sahip olan kişi sanatın herhangi bir dalında başarılı olabilir. Yeter ki kişisel yeteneğinin hangi alanda olduğunu fark etsin. Resim, şiir, fotoğraf… Ancak bunu tamamlayan o uğraş alanının (sanat dalının fotoğraf makinesinin, resmin, müziğin ya da edebiyatın…) teknik yanının öğrenilmesi ve ihtiyaç oranında kullanımıyla tamamlanır. Bu teknik konu ise para ve marka ilişkisidir.
170 yıl önce Kodak söylemiş: “Siz düğmeye basın , gerisini bize bırakın.” Evet bugün de geçerli bir slogan. Ama yalnızca görüntünün kaydı anlamında geçerli.
Neyin fotoğrafını, nasıl çekeceksin? Sen, bunun cevabını bul…

Willy Ronis /(1938)
Citroën fabrikasında grevdeki  işçilerin mücadelesini anlatan bu fotoğraf o günün teknik şartlarında basılamamış yıllar sonra basılabilmiş.  Şimdiki makine ve baskı tekniklerini düşündüğünüzde böyle bir fotoğrafı kaç fotoğrafçı çeker?

Willy Ronis /(1956)
Ekmekle koşan çocuk. Yıl 2015 fotoğrafın çekildiği yıl 1956. Fotoğrafın teknik gelişimlerini göz önüne aldığımızda, en kötü makine ya da cep telefonu teknik anlamda o döneme göre kat kat daha iyi ya da kaliteli sayılır. Peki kaç fotoğrafçı o pahalı ve marka makinelerle böyle bir fotoğraf çekebiliyor?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...