06 Ekim 2015 12:24

Olmadı Tahir Bey

Olmadı Tahir Bey

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi uzun yıllardır tanırım. Hukuk bilgisine güvenirim. Uzun yıllardır Bölge illerindeki pek çok ihlali belgelemiş ve mücadele vermiş hukukçulardan biridir. Son olarak da ağustos ayında bir grup gazeteci ve basın meslek örgütü yöneticisinden oluşan bir heyetle Silvan, Lice, Cizre ve Silopi’deki gezimizden sonra 26 Ağustos günü Diyarbakır Barosunu ziyaret ettiğimizde görüşmüştük. 

Silvan Kaymakamı ile Tahir Elçi arasındaki konuşmanın tam ses kaydı


Bu yazı, beni şaşırtan ve gazetemizin manşetten yayımladığı bir habere dair Twitter’da yaptığı açıklamalara ilişkin.
Gazetemizin Diyarbakır Temsilcisi Cumhur Daş ile Diyarbakır Bürosu Muhabirimiz Fırat Topal’ın ortak imzasını taşıyan söz konusu haber ilk olarak dün gazetemizin internet sitesinde yayınlanmıştı. Haberde, Diyarbakır Barosu avukatlarının kendisiyle yaptığı görüşmede Silvan Kaymakamı Murat Kütük’ün polisin yaptığı kötü muameleyi, sivillerin vurulmasını, tanklarla yapılan atışları kabul ettiği aktarılıyor.
Haber gazete manşetimizde yer aldığı ve sitemizde de zaten durduğu için bütün ayrıntılarını burada aktarmıyorum.
Haberin yayımlanmasından bir süre sonra Tahir Elçi, Twitter hesabından şunları yazdı: “Silvan incelememiz nedeniyle İlçe Kaymakamına atfen basında çıkan habere ilişkin kısa bir bilgi. Kaymakam Kütük; Silvan’ın bir mahallesinde demirli betonarme barikatları ancak top atışıyla kaldırabildiklerini ifade etti. İş makinesi ile beton barikat kaldırılmadığı için top atışı yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Silvan Kaymakamı; tank atışı ile sivillerin öldüğü, gözaltına alınanlara kötü muamele yapıldığı şeklinde bir ifade kullanmamıştır. Silvan Kaymakamı Kütük: varsa kötü muamele şikayetlerini/iddialarını inceleyeceklerini söyledi.”
Tahir Elçi, bu tweetlerini “Tahir Elçi’den Silvan açıklaması: Kaymakam o sözleri söylemedi” başlığı ile haber yapan Radikal’in haberinin linkini de yine Twitter hesabından paylaştı.
Yani Tahir Elçi, ‘yalan’ demeden yaptığı bu açıklamalarla haberimizi yalanlamış oldu. Oysa haberde imzası bulunan arkadaşımız Cumhur Daş, haberin sitemizde yayımlanmasının ardından Tahir Elçi’nin kendisine 'haberi beğendiğini ve Facebook sayfasında paylaştığını' söylediğini aktarmıştı. Ancak Silvan Kaymakamının Elçi’yi aramasından sonra - onu da herhalde kendi üstündekiler aramış - Elçi, Twitter’dan yazdıklarıyla Kaymakamı ‘düştüğü zor durumdan’ kurtarmaya çalışırken bizi ‘yalan haber’ yapmış durumuna düşürmüş oldu. Bunun hemen ardından, Tahir Elçi’nin daha önce Facebook hesabına koyduğunu söylediği haberimizi de orada göremediğimizi belirtelim. 
Öncelikle internet sitemizde habere dair olarak, “Siviller top atışı sonucu vuruldu” diye bir başlığın yer almadığını, atılan başlığın “Silvan Kaymakamından itiraf gibi açıklama: Top atışı yapıldı, siviller vuruldu” olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Arada virgül var. Yani doğrusal bir ilişkiye gönderme yapmıyor başlık. Ancak yine de bir algı yanılsamasına da yol açabileceği ihtimalini de düşünerek o başlığı daha sonra, “Silvan Kaymakamından itiraf gibi açıklamalar” biçiminde değiştirdik. Zaten gazetemizin manşetinde de bu biçimde yer aldı.
Ve ses kaydının da ortaya koyduğu gibi Silvan Kaymakamı, haberimizde yer alan ifadeleri söylemiştir. 
Kaymakam, ‘Beton bariyerleri tank atışıyla aşabildik’ derken ilçede tank atışını itiraf etmiş olmuyor mu? Sivil halkın yaşadığı kent merkezlerinde tank atışı normal bir uygulama gibi kabul edilebilir mi?
Ayrıca Kaymakam Kütük, “Facebook’ta, Twitter’da 70 yaşında bir bayandan bahsediliyor. Ben onu Emniyete sordum, arkadaşlara, orada iki tane roketli, kalaşnikoflu şahıs vuruldu. Ama bu teyzemiz, gidip onlardan birini çekmeye, oradaki silahı kaçırmaya” ifadelerini kullanırken Elçi, “Yaralanmış mı kadın?” diye soruyor, o da “Bacağından yaralandı” diyor. 
Bu yazıyı yazmak için oturmadan önce Kaymakam Kütük’ün sözünü ettiği 70 yaşındaki Hayriye Hüdaverdi’nin tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği haberi de gelmişti.
Kaymakam, 16 yaşındaki Vedat Akcanım için de ‘Çatışmada öldü’ diyor ve 20’nin üzerinde ölüden bahsediyor. Bunların hepsi ses kaydında var.
Şimdi biz neyi yanlış yazmış oluyoruz?
Bütün bu diyaloglara dair 17 dakikalık ses kaydı var ortada. Halka gerçekleri ulaştırmak için çabalarken ve dezenformasyon risklerine karşı da uyanık olmaya çalışırken, her ihtimale karşı böyle diyalogları kaydetmek durumunda kalıyoruz. 
Ortada bu kadar çıplak bir gerçek varken Tahir Elçi’nin, Kaymakamı ‘kurtarmaya’ yönelik tweetler atıp bizim haberimizi yalanlama yoluna gitmesi olmadı. O tweetleri yazarken, Evrensel’in haberinin içeriğinde bir sorun görmediğini ifade etmiş olsa, zaten bu yazıya da gerek kalmayacaktı. Ancak haberde imzası bulunan arkadaşımızın ısrarlı talebine rağmen bunu yapmadığı için, onun yanlışını düzeltmek de bize düştü. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...