06 Ekim 2015 00:52

Türkiye’de folkloru ‘bilim’ kılan

Türkiye’de folkloru ‘bilim’ kılan

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sedat Veyis Örnek’e kadar “folklor”, halk dansları ekiplerinin gösterilerine denirdi. Sedat Veyis, “folklor”u “halk bilim”e yükselterek halkların kültürel değerlerinin araştırılması çalışmalarının yurdumuzda artık “bilim” katında yapılması yolunu açtı ve “halk bilim”in uluslararası bir araştırma alanı olduğunu tanıtladı. Ayrıca iyi bir tiyatro yazarı ve hikayeci olan Sedat Veyis (1929-1980), “kafadarım” diyebileceğim ender insanlardan biriydi.  
Köklü dergilerimizden Folklor/Edebiyat’ın yayımladığı “Sedat Veyis Örnek Özel Sayısı” üzerine, elimden geldiği kadar öz ve kısa bir şeyler yazmak istiyorum okurlarıma. 25 bilim adamı ve sanatçımızın özenerek hazırladığı yazılarla katıldığı bu özel sayı, 820 sayfayı içeriyor. “Folklor ve Edebiyat”ın söz konusu sayısını betimlemek için “tuğla gibi” benzetmesi yetersizdir bence. Görünce bana hak vereceksiniz, “tuğla” cüce kalır bu kitaplaşmış dev ürünün yanında. Ama doğaldır ki Sedat Veyis gibi bir insanı bu fırsatla çok yönlü kuşatmayı amaçlamış bir çalışmada asıl önemli olan, içeriktir. 
Son derece doyurucu, tutarlı, yürekten çalışıldığı hemen duyumsanan, sağlam ve güvenilir içeriğin planlanması yanında, müthiş bir işçiliğin ortaya konduğunu da görünce işte orada Sedat Veyis Örnek canlandı gözümde.  Ve hemen ardından, bu çok değerli çalışmayı kimin, hangi kurumun desteklemiş olabileceğini düşündüm. Ben bu tür katkılara dikkat ederim. Şu yoksul ülkede ne gibi aldatıcı amaçlar için oluk oluk para akıtıldığına tanık olmuşumdur. Ama bu kez aradığım cümleyi hemen ilk sayfada buldum: “TÜBİTAK SOBAG 114K576 Numaralı Sedat Veyis Örnek Sözlü Tarih, Biyografi ve Belgelik Çalışması başlıklı proje kapsamında hazırlanmıştır” cümlesi, bu yerinde desteği kanıtlıyor. 
Yazıma adlarını sığdıramayacağım onlarca insanın yazılarıyla katkı getiren bu olağanüstü belgesele emek verenlere, bence aynı zamanda insan sevgisi demek olan halk bilim’in önemini vurgulayan bu geniş kadroya bir okur olarak teşekkür ediyorum. Unutacak değilim: Folklor ve Edebiyat’ın Yayın Yönetmeni Metin Turan dostumu, özel sayının yürütücüsü Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz’i, Editörler Doç. Dr. Meryem Bulut’u, Doç. Dr. Günseli Bayraktutan’ı, ayrıca bu görkemli çalışmanın çok yönlü işçiliğini göze alan özverili arkadaşlarımız Eren Zencirden, Aysun Ezgi Bülbül, Sevinç Gülçiçek, Uğur Çelik ve Meryem Karagöz’ü kutluyorum. Bu düzeyli emekçilerin her biri, “halk sevgisi”nin simgesi olan Sedat Veyis Örnek’i tanıtmak için değerbilirlik ve özveri göstermiş. Var olsunlar! Elde edilen sonuç, onlara çok yakışmış. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...