04 Eylül 2015 00:50

Neden ‘gorulmustur.org’?

Neden ‘gorulmustur.org’?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

  Gelen mektuplar, ‘Görülmüştür’ mührüyle geliyor. Kimi zaman ‘sakıncalı’ sayılan cümleler karalanmış oluyor. Genellikle okumayı engellemeyecek yerlere mühür vuruluyor. Bazen de arka boş sayfalara. Ama kimi zaman da mühür, sahibinin içindeki kötülük potansiyelini gösteriyor. Buna örnek olarak Serkan Kaya ve Kamil Turanlıoğlu’nun, Sincan 1 no’lu F tipi cezaevinden yolladıkları karikatüre iyi bakmalısınız. Mühür sayfada çok boş yer varken, sunulan çiçeğin üzerine, hem de tam tomurcuğa vurulmuş. Biz de yıllar önce elimize geçen bu desenden ve 2010 -2011 yıllarında açılan “Görülmüştür- mahpus resimleri sergisi”nden yola çıkarak bu ismi benimsedik.

Bir not da, ‘Uzun zamandır elle mektup yazmadım, nasıl yazacağımı, başlayacağımı bilemiyorum’ diyen arkadaşlara. İnanın ki ne yazsanız onlar için moral olur. Günlük yaşantınızdan bir kesit yazıp yollamanız yeter. Kuru ajitatif söylemlere gerek yok. Zaten bu insanların her biri oturup bildiri yazacak kapasiteye sahip. Bu anlamda 10 yıldır 20 yıldır içeride olan insanlara dış dünyadan haber vermek, günlük yaşantı hakkında bilgi vermek, paylaşmak da çok önemli. Örneğin birçok hastalığı olan politik tutsaklar bile yazarken yol gösterici, ufuk açıcı cümleler kuruyorlar. Ama içten içe “dışarının” (yani sizin-bizim) onlarla yeterince dayanışma göstermediğini görüp üzülüyorlar.

Bir kartpostalla da olsa dayanışmaya katılmanız dileğiyle.
“gorulmustur.org”  ekibi”…

Yukarıdaki açıklama görülmüştür .org’dan aynen alınmıştır. Uzun söze gerek bırakmayan kısa açıklama. 
Redfotoğraf grubu bu çağrıya katılarak görülmüştür.org ile “içeriden yönetilen” bir fotoğraf projesini başlattı. Hapishanelerde sanat deyince akla “fotoğraf ve sinema” dışında edebiyat müzik geliyordu. Doğrudur, hapiste fotoğraf makinesi, video kamera kullanılamaz. Peki bu durum hayal gücünü ne kadar engeller? Yılmaz Güne, Sürü, Yol, Duvar gibi filmlerin gerçekleşmesini ve senaryolarını nerede yazmıştır, hapishanede. Yeter ki isteyelim arkası gelir… Sanat, zanaata yüklenen soyutlama yeteneği, yaratım değil mi ?

Redfotoğraf grubu ile Görülmüştür Ekibi birlikte, birbirine bağlı iki proje tasarladı. Aylar önce başlanan proje  ilk adımı attı. Türkiye’nin dört bir yanından 55 fotoğraf sanatçısı hapishanedeki tutsaklar için fotoğraf seçtiler. Seçilen fotoğraflar hapishanelere postalandı.

Konu: Hapishanede, tecrit koşullarında da olsa tutsakların üretime devam ettiklerini

“Fotoğraf tasarlayarak ve Fotoğraf okuması yaparak” göstermek. 

1-Tutsaklarla birlikte kolektif bir fotoğraf projesi gerçekleştirmek.

2- Dışarıda olan bizlerin, içeride olan sizlerle iletişim halinde olmalarını sağlamak,

3- Yaratıcılığımızı kullanarak içeriden dışarıya gönderilen özlemleri, düşünceleri fotoğraflamak.

4- Yaratıcı olmanın yalnızca zanaat olmadığını, düşüncenin soyutlama aracı olarak nasıl kullanılabileceğini göstermek.

5- İçerinin sesini fotoğrafların diliyle dışarıdaki insanlara göstermek.

6- Hapishanelerde dışarıdaki gelişmelere paralel olarak baskılar yoğunlaştı. Yeni yeni keyfi cezalar, iletişim (mektup alma- gönderme, ziyaret) yasakları gündemde. Bu nedenle projemizin hayata geçmesi zaman alabilir. Ancak mutlaka başaracağız.
Daha detaylı bilgiyi : www.gorulmustur.org adresinden alabilirsiniz.

Projede yer alan fotoğrafçıların listesi (Tutsakların listesi daha sonra yayımlanacak):
1-Adem Topal 2-Adil Okay 3-Ali Osman Abalı 4-Arzu Aybat Yaşar 5-Atilla Atala 6-Aysel Akbaba 7-Bekir Tuğcu 8-Birgül Şahin 9-Burcu Çatkıer 10-Canan Mengün 11-Cansel Özoğul 12-Çağdaş Erdoğan 13-Damla Atak 14-Emine Başa 15-Emine Kart 16-Engin Çolakoğlu 17-Enver Enli 18-Ercan Yiğit 19-Eyhan Çelik 20-Ezgi Öztekin 21-Güner Kaya 22-Hakan Tosun 23-Halil Doğan 24-Hayri Tunç 25-İsmail Gökçe 26-Metin Ekinci 27-Murat Kıcır 28-Murat Yazar 29-Özcan Yaman 30-Pembegül Gökçek 31-Pınar Turan 32-Sakine Yıldıran 33-Seda Öz 34-Selah Özakın 35-Selda Öztürk 36-Sema Barbaros 37-Serkan Çolak 38-Sevra Nihal Ünal 39-Sinan Kılıç 40-Sinem Sayar 41-Sultan Güner 42-Tahir Bozkurt 43-Tolga Sezgin 44-Ulas Tosun 45-Ümran Düşünsel 46-Yasemin Arslantaş 47-Yasemin Karaca 48-Yeşim Ağaoğlu 49-Yeşim Oğuz 50-Yüksel Uygun 51-Yusuf Aslan 52-Yusuf Özdemir 53-Yücel Tunca 54-Zeynep Türközü, 55- Baki Gülhan

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...