03 Eylül 2015 01:00

Tarafsız seçim hükümeti

Tarafsız seçim hükümeti

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Seçim Hükümeti, sözde bir hükümet. On üç senedir olduğu gibi AKP, hükümeti tek başına yürütüyor. Göstermelik bir bakanlar kurulu topladılar, seçime kadar da bir daha toplayacaklarını sanmıyorum. Milli Güvenlik Kuruluna ise kendi adamları ile katılacaklar.
Geçen yazımda belirttiğim gibi, AKP dışındaki bakanların bir müdür atama yetkisi dahi yok. Nitekim, bir başbakanlık genelgesi ile bütün atamalar durduruldu. Ama bu hükümetin kurulmasından önce AKP yapmak istediği bütün atamaları yapmıştı. Şimdi, yeni hükümet kuruluncaya kadar AKP’li bürokratlarla devleti yönetecekler.
Olağanüstü hal uygulamaları, gösterilerin yasaklanması, fişlemeler, sosyal medyada yasaklamalar, muhalif basına baskı vb. pek çok antidemokratik uygulama, AKP politikası olarak engelsiz yürütülüyor.
Seçimlerden önceki hükümetler bizde her zaman problem olmuştur. Seçim süreci başladığında adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları değişir, sözde tarafsız diye o bakanlıkların müsteşarları bakan olarak atanır. Oysa, o müsteşarlar belki bakanlardan daha fazla iktidar partisi yanlısıdır. Daha partizandır. Çünkü, o müsteşarları iktidar partisi getirmiştir. Bakanlar, genellikle temsili bir rol oynar ve zamanının çoğunu protokol ziyaretleri vb. ile geçirirken bakanlığın bütün işlerini müsteşar ve genel müdürler yürütür. Doğrusu, bu bakanlıklara müsteşarların değil, iktidar partisinden olmayan, iktidar partisinden olmadığı herkes tarafından bilinen birilerinin atanmasıdır ki, o kişiler o bakanlıklardaki müsteşar ve genel müdürlerin faaliyetlerini denetleyebilsin.
Şimdiki gibi, hükümet kurulamayıp Cumhurbaşkanı tarafından atanan Seçim Hükümeti ise daha da garip. Mecliste AKP’nin oy oranı yüzde 41, fakat Seçim Hükümetinde 15/26 olacak (şimdiki durumda 22/26), böyle bir hükümet tarafsız ya da partilerin meclisteki gücüne göre oluşturulmuş hükümet kabul edilemez.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Seçim Hükümetini kurarken bir daha anayasayı ihlal etti. Başbakan Meclisteki partilerden birinin başkanı olmamalıydı. Hesapta adalet, içişleri ve ulaştırma bakanlıkları dışta tutulmamalıydı. Seçim Hükümetindeki AKP’li bakan sayısı, diğer üç partinin bakan sayılarının toplamından az olmalıydı.
Bakın, Yunanistan’da Seçim Hükümeti başbakanı, yargıtay başkanı. Seçim Hükümetini bir nevi yüksek seçim kurulu gibi yönetiyor.
Bizde ise tarafsız olması gereken Seçim Hükümeti, şimdiye kadarki en partizan AKP hükümeti. Erdoğan ve AKP’nin zor durumda kaldığı 17-25 Aralık günlerinde, onları rahatlatan polis amiri, Seçim Hükümetinin kurulmasından iki gün önce müsteşar yapılıyor, daha sonra da içişleri bakanı. Buna, yasayı dolanmak bile denmez. Kör kör, parmağım gözüne…
Anayasa, böyle bir seçim hükümeti kurmaya cevaz vermiyor. Kaldı ki, verse de, demokrat bir insan anayasa hükmünü böyle yorumlayıp, en katı AKP hükümetini Seçim Hükümeti diye halkın karşısına çıkarmaz.
AKP’nin 3 Kasım 2002’deki ilk gününden bu yana demokrat olmadığını söyledik, yazdık.  Son icraatları ile haklılığımızı bin birinci kez kanıtladılar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...