01 Eylül 2015 00:30

Fazla mesai alacağında zaman aşımı beş yıldır

Fazla mesai alacağında zaman aşımı beş yıldır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: 2004 yılı şubat ayında özel bir şirkette çalışmaya başladım. 2011 ekim ayı itibariyle işten ayrıldım. Bu gecen süre içerisinde çalışma saatlerimiz sabah 8 aksam 6 diye başladı. Daha sonra iş yoğunluğu dolayısıyla gece saat 12 ya da 1’e kadar devam eden günler oldu. Hatta 3 ayda bir olan ve iki gün süren depo sayımları çalışma süresi olarak kabul edilmedi. Bu iş yoğunluğuna dayanamayıp sağlık sorunları yaşamaya başlayınca şirket yönetimiyle çalışma şartlarının düzeltilmesi için konuştum. Hiçbir değişme olmayınca işten ayrılmak zorunda kaldım. Ben işten ayrıldıktan bir yıl sonra çalıştığım şirketin günlük 8 saat üzerinden fazla mesai ücreti ödemeye başladığını ve depo sayım ücretlerinin ödendiğini öğrendim. Öğrenmek istediğim geçmişe yönelik haklarımı talep edebilir miyim?

CEVAP: İş Kanununun 41. maddesinde yapılan tanımlamaya göre, haftalık 45 saati , yani yasal çalışma süresini aşan çalışmalar fazla çalışma olarak belirlenmiştir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz. Dolayısıyla sizin iş sözleşmenize göre belirlenen çalışma sürelerinin dışında yaptığınız her çalışma fazla çalışma olarak değerlendirilecektir.
Genel olarak fazla çalışma ücreti de adı üzerinde işçinin çalışması karşılığında kazandığı alacak olarak nitelendirilir ve ‘ücret’ ile ilgili düzenlemelere tabidir. Ücretlerin beş yıllık zaman aşımına tabii olduğu İş Kanunu’nun 32. maddesinin son fıkrasında açıkça düzenlenmektedir.
İşyerinde sizin iş sözleşmenizi sona erdirmenizden sonra çalışanlara fazla çalışma ücreti ödenmeye başlamasının sizin alacağınız açısından etkisi bulunmamaktadır. Sizin alacağınız da diğer işçilerin fazla çalışma ücret alacakları gibi doğmuştur ve bu alacağınız için iş mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir. Ancak, bu dava yukarıda da belirttiğimiz üzere beş yıllık zaman aşımına tabidir. Bu beş yıllık zaman aşımı süresi geriye dönük işlemeye başlar ve fazla çalışmanın gerçekleştiği zaman muaccel hale gelir ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren işlemeye başlar. 2011 ekim ayında işten ayrılmış olmanız dikkate alındığında geriye dönük olarak açacağınız bir fazla çalışma ücret alacak davasında beş yıllık zaman aşımı dikkate alındığında en fazla bir yıllık fazla çalışma ücret alacağınız için dava açabilirsiniz.
Ancak, sorunuzda belirttiğiniz işyerinizde çalışma koşullarının iş sözleşmesindeki gibi uygulanmaması, buna bağlı olarak sağlık sorunlarınızın oluşması gibi sebeplerle iş sözleşmenizi sona erdirmeniz durumunda kıdem tazminatı alacağımız için eğer size ödenmemiş ise dava açma hakkınız bulunmaktadır. Kıdem tazminatı açısından zaman aşımı süresi ise 10 yıldır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...