21 Ağustos 2015 00:42

Adıyaman'ın Alevileri

Adıyaman'ın Alevileri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye’de yaşanan iki büyük IŞİD eylemindeki militanların Adıyamanlı olması dikkatleri bu şehre çekti. Biz de HDP heyeti olarak konuyu yerinde incelemek için Adıyaman’a gittik. STK temsilcileriyle, mağdur aileleriyle, emniyet müdürü, vali ve köylülerle görüştük. Tüm bu çalışmaları bir rapor halinde kamuoyuna sunacağız.
Adıyaman’da en fazla tedirginliği Aleviler yaşıyor. IŞİD’in Alevilere olan bakış açısını ve hakim olduğu bölgelerdeki Alevi katliamlarını düşündüğümüz zaman Alevilerin kaygılarında haksız olmadığını söylemeliyiz.
STK temsilcileri tek tek isimler veriyorlar, hem kişi isimlerini hem de dükkan, mağaza isimleri. Bu kişilerin IŞİD’e geçişleri sağladığını, militan devşirdiğini, irtibatları sağladıklarını söylüyorlar. Bu isimler konusunda vali ile görüştüklerini ve isimleri verdiklerini söylüyorlar fakat valinin duyarsız kaldığı ve gerekeni yapmadığını iddia ediyorlar.
Diyarbakır bombacılarının aileleri ve şu an YPG’nin elinde olduğu söylenen IŞİD militanının aileleri ile görüştük. Aileler Adıyaman’ın üs olarak kullanıldığını çocuklarını ihbar etmelerine rağmen herhangi bir şey yapılmadığını söylüyorlar. IŞİD’e katılmak için giden otobüsün gözlerinin önünden şehrin içinden kalktığını ancak mitinge gidenleri durduran polisin ‘18 yaşından büyüklerin seyahat özgürlükleri var bir şey yapamayız’ dediklerini iddia ediyorlar. Çocukları IŞİD’e katılan aileler kendi imkanlarıyla yaptıkları araştırmalarla adeta IŞİD uzmanı olduklarını kimin hangi yollarla kimler aracılığıyla IŞİD’e katıldıklarını bildiklerini ve bunu yetkililer ile paylaştıklarını söylüyorlar.
Bir aile çocuğunu ararken onu IŞİD’e götüren aracılara dahi ulaştıklarını isterlerse kendilerini de o tarafa geçireceklerini söylediklerini ancak korktukları için gidemediklerini söylediler.
Köylerde IŞİD militanlarının dolaştıklarına ve tespit yaptıklarına yönelik iddialar dile getiren kişiler var. IŞİD korkusu ile toplu halde bir yerde bulunmaktan korkuyorlar. Bu nedenle düğünlere bile gitmekten imtina edenler olduğu gibi her düğün öncesi düğün salonunun sıkça aranıp alınan güvenlik önlemlerinin sorulduğu söylendi.
Vali ve emniyet müdürü ile birlikte görüştük. Vali ve emniyet müdürü iddiaları abartılı buluyorlar. Birçok şikayetin yerinde incelendiğini ve hep asılsız çıktığını söylüyorlar. Vali beye ‘İki bombacının da Adıyamanlı olması tesadüf mü?’ diye sorduğumuzda duraksayınca devreye emniyet müdürü giriyor.
Kentin yöneticileri konunun çok abartıldığını toplamda Adıyaman’dan IŞİD’e katılan kişi sayısının 30 civarında olduğunu söylüyorlar. Kendilerine ulaşan tüm şikayetleri değerlendirdiklerini öyle abartıldığı gibi bir durumun olmadığını tek tek örnekler vererek anlatıyorlar.
Tabii dinlediklerimizi ve gözlemlerimizi detaylı bir şekilde raporumuzda yansıtacağız. Adıyaman’da herkes burada bir Alevi-Sünni karşıtlığı üzerinden bir çatışma olmaz görüşünde. Korktukları ise Suruç benzeri bir katliamın olması.
Adıyaman’da Alevilerin yoğun bir asimilasyon içerisinde oldukları ve aile içerisinde hem Sünni hem de Alevi bireyler olduğunu bizzat Vali Bey söylüyor, tabii Vali bunu asimilasyon olarak açıklamaktan öte Adıyaman için ‘Övünülesi bir durum’ olarak nitelendiriyor.
Çocuğu IŞİD’e katılan aile ızdırap içerisinde, yaşadıklarına bir anlam veremiyorlar. Çocuklarındaki değişimi fark etmişler, IŞİD bağlantısını bile fark edip emniyete gitmişler. Emniyet müdürü çocuğu çağırdıklarını ama kendisine ailesinin Sünniliği seçmesinden kaynaklı böyle davrandıklarını söylemiş. Sonrası malum; O Alevi çocuğu IŞİD’in Diyarbakır bombacısı!
Adıyaman’da Aleviler korku içerisinde, ortak kanaat ise bu korkunun bilerek pompalandığı ve Alevilerin bu korku nedeniyle göçe zorlanmak istendikleri yönünde olduğu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...