01 Ağustos 2015 00:50

4,5G Yalanı

4,5G Yalanı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu(BTK) Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulunarak 26 Ağustos’ta yapılacak 4G ihalesinin şartnamesinde değişikliğe gidildiğini ve 4G yerine 4,5G ile hizmete başlanacağını açıkladı. Hatırlayacağınız üzere nisan ayında Türk Telekom’un 175. yıl kutlama etkinliğinde Recep Tayip Erdoğan, “3G’de iki yıl sabredersek 4G’yi atlayıp 5G’ye geçebileceğimizi, 4G’ye şimdi geçilirse ülkenin çöplüğe döneceğini” iddia etmişti. Ancak bu konuda uzmanlar 5G’ye geçişin 2 yıl değil en az 5-6 yıl süreceğini, bu süre zarfında da 3G ile devam etmenin mümkün olmadığı ve ülkemize 9 yıl geç gelen 3G’nin ülkeyi çöplüğe çevirmediği görüşünde ortaklaşıyordu. Erteleme nedenine dair bir teoriye göreyse 4G ihalesi ASELSAN, NETAŞ ve ARGELA tarafından geliştirilen yerli 4G baz istasyonu ULAK ihaleye hazır olmadığı için geciktirilmişti.

Elbette en başından beri BTK da 5G gelene kadar 3G ile devam edemeyeceğimizin farkında. Ancak ortada ciddi bir sorun var: Erdoğan 4G’yi istemiyorum dedi bir kere. 4,5G muhabbeti de tam olarak burada devreye giriyor. Öncelikle 4,5G’nin ne olduğunu kısaca özetleyelim.  4,5G, 4G’nin geliştirilmiş halinden başka bir şey değil. Bu konularda uluslararası standartları belirleyen Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) BTK’nın 4,5G olduğunu iddia ettiği standartların aşağısını 4G olarak tanımlamıyor.[0] Benzer şekilde bugün 3G olarak bildiğimiz standartlar da ilk 3G standartlarının uzak ara önünde ve eğer bu standartları BTK gibi adlandıracak olsaydık bunlara da 3,5G dememiz gerekecekti. Özetle ifade edecek olursak BTK’nın 4,5G olarak adlandırdığı standartlar, gerçek 4G’den başka bir şey değil. 

Peki BTK ne yapmaya çalışıyor, nedir bu 4,5G vurgusu, sorusu ister istemez gündeme geliyor. Değişiklik yapılan ihale şartlarına bakıldığında mesele Erdoğan’ı yalanlamamanın ötesinde görünüyor. İhaleye IMT-Advanced kullanılması şartı getirilmiş. Ne tesadüftür ki ULAK IMT-Advanced’in bir çeşidi olan LTE-Advanced kullanıyor. İlk üç yıl için kullanılması zorunlu yerli ürün miktarı sırasıyla yüzde3-yüzde 8 ve yüzde 15’ten yüzde 30-yüzde 40 ve yüzde 45’e çıkartılmış. Ki bu “yerli ürün” tanımını ilk karşılayacak cihaz yine ULAK. 

4G ihalesi milyarlarca dolarlık bir pasta ve görünen o ki ASELSAN-NETAŞ-ARGELA ortaklığındaki ULAK projesinin bu pastadan aslan payını alması için birileri elinden geleni ardına koymuyor. 

[0] http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2010/40.aspx

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...