16 Temmuz 2015 00:53

LGBTİ’lere saldırılar

LGBTİ’lere saldırılar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

LGBTİ Aktivisti Kemal Ördek, geçen hafta Ankara’da cinsel saldırıya ve gaspa uğradı. Kemal Ördek’in anlatımlarına göre failler polisten koruma görmüşlerdi. Bu saldırı öncesinde, Ankara cadde ve sokaklarına afişler asılmıştı. Afişlerde “Lut kavminin çirkin işini yapanı görürseniz faili de mef’ulü de öldürünüz” yazıyordu. LGBTİ bireyleri hedef gösteren, nefret suçu içeren afişler...

Kemal Ördek, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği kurucusudur ve genel başkanıdır. Aynı zamanda Sayın Kemal Ördek, İHD İnsan Hakları Akademisince düzenlenen eğitim seminerlerinde LGBTİ haklarını anlatan bir eğitici hocamızdır. Herkes bilmeli ki, bizim için (İHD -Akademi) Kemal Ördek’in varlığı şereftir.

Artık herkes LGBTİ’lerin uzun süredir attığı sloganda olduğu gibi, LGBTİ’lerin varlığını görmelidir. Onlar vardırlar. Üstelik kimse hiç de yadırgamasın, haklarıyla vardırlar.

Kimse dini duygu ve inançları da bu konulara alet etmeye çalışmasın. Herkes için söylüyorum, herkes LGBTİ’lerle aynı gök kubbenin altındadır. Bilmem tercümeye ihtiyaç var mı? 

Peki LGBTİ’lere karşı işlenen suçlara soruşturma makamlarının tavrı nasıl? Nasıl olacak, her zamanki gibi, işleri ağırdan alan, önemsizleştiren, saldırı ve tehditleri görmezden gelen ve failleri koruyan bir tavır var. Oysa hukukun üstünlüğü ilkesi hızlı, etkin, bağımsız ve tarafsız soruşturma yapmayı ve sorumlu bulunanların kovuşturulmasını ve haklarında dava açılması ile suçlu bulunanların cezalandırılmalarını gerektirir. Cezalandırılma gerekir ki, tekrarlanmaması için caydırıcılık fonksiyonu olabilsin. Ayrımcılığa prim verilmeyeceği, nefret suçlarının cezalandırılacağı gösterilsin. Tehditler önlenebilsin. Ama olmuyor. Etkin soruşturma yürütülmüyor. Erkek egemen adli sistem kamu görevlilerinin işlediği suçlarda ve erkek egemen zihniyetin işlediği suçlarda, özellikle kadına, çocuğa ve LGBTİ’lere karşı işlenen suçlarda cezasızlık politikası izliyor.

Çok ilginç, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserleri konuya ilişkin açıklama ve değerlendirme, kınama mesajları yayımlıyor (bk. www.bianet.org); Türkiye’den, “erkek” politikacı ve yüksek bürokratlardan  ses seda yok. Oysa saldırganların eylemleri ortadayken sessizlik, saldırganlardan yana saf tutmak anlamına gelir.

Herkes eşitse Anayasa’nın 10. maddesine göre, cinsel taciz ve saldırıya maruz kalan LGBTİ’ler de haklara sahip olmak bakımından ve de büyük harflerle yazıyoruz, ONURA sahip olmak bakımından da eşittir. Açın, bakın, okuyun ey devlet yöneticileri; İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 1. maddesini… İnsanlar “ne de?” eşitmiş, görün.

Öyle yazıyor orada: Haklarda ve onurda eşitlik!

Herkes, hepimiz farklı olanın eşitliğini öğrenecek ve saygı göstereceğiz.

LGBTİ’lerin de herkes gibi, yaşam, özgürlük, eşitlik, güvenlik, fiziksel bütünlük, mahremiyete saygı hakları var ve bu haklar herkes için olduğu gibi LGBTİ’ler için de vazgeçilmez, devredilemez haklardır.
Onlar, tüm haklara herkes gibi sahiptir.

Sonuç olarak, yapılması gereken şey ne mi olmalı?

Saygı…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...