04 Temmuz 2015 00:50

Windows 10’a günler kala

Windows 10’a günler kala

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Windows işletim sisteminin yeni sürümü Windows 10’un yayınlanmasına günler kaldı. 29 Temmuz’da yayınlanacak olan bu yeni sürüm ciddi yeniliklerle birlikte geliyor.  Net Applications’ın haziran verilerine göre işletim sistemleri pastasının yüzde 90’ının üzerinde bir kısmını çeşitli Windows sürümleri paylaşıyor. Windows 7, yüzde 60,98 ile liderlik koltuğuna oturuyor. 7’yi yüzde 13,12 ile Windows 8.1, yüzde 11,98 ile XP, yüzde 2,9 ile Windows 8 izliyor. Windows Vista ise yüzde 1,62 ile son sırada.  Önceki ayların verilerine de göz atıldığında kullanıcıların Vista ve XP’den daha modern olan Windows 8.1 ve Windows 7’ye kaydığını ancak büyük olasılıkla Windows XP kaynaklı kullanıcı alışkanlıklarını karşılayamayan Windows 8.1’dense şimdilik ağırlıklı olarak Windows 7’yi tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Aynı verilere göre kullanıcı bilgisayarlarında Linux yüzde 1,61’lik bir paya sahip.

İşletim sisteminizden memnun değilseniz ilk önerimin uygun bir Linux dağıtımı denemeniz olacağını bir kez daha hatırlatıp Windows 10’a geri dönelim. Eğer Linux kullanmamakta kararlı iseniz ya da kullandığınız yazılımlar nedeni ile mecburen Windows kullanmak zorunda iseniz, Windows 10’a geçmenin ciddi avantajları olabilir:

* Eski Windows kullanıcılarının Windows 8’den uzak durmalarındaki en önemli etken olan garip bir hale büründürülmüş başlat menüsü Windows 10’da klasik başlat menüsü ile Windows 8’in başlat duvarını birleşitiren bir formda geliyor. Başlat menüsünün bu şekli hem eski Windows kullanıcılarının hem de Windows 8’in başlat duvarına alışık kullanıcıların zorlanmadan kullanabileceği şekilde tasarlanmış. 

* Artık Microsoft’dakilerin bile kullanmadığı Internet Explorer’ın yerine ilk olarak ‘Spartan’ adı ile duyurulan Edge adlı yeni ve modern bir tarayıcı Windows 10 ile birlikte kullanıcılarla buluşacak.

* Windows 10 akıllı telefon ve tablet platformu ile masaüstü platformunun uygulamaları ortak olacak, biri için geliştirilen uygulama diğerlerinde de çalışacak.

* Sadece Windows 10 için yayınlanacak olan DirectX 12 grafiklerde çok daha yüksek performans vaat ediyor.

* Windows 10’a yükseltme orjinal Windows 7 ve 8/8.1 kullanıcıları için ücretsiz olacak.
Eğer Linux’e taşınmayıp Windows platformunda kalmakta kararlı iseniz bu avantajlar Windows 10’a geçmek için fazlasıyla sebep sunuyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa