30 Haziran 2015 00:49

'Hayır' de komşu hayır olsun!

'Hayır' de komşu hayır olsun!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AB, IMF, Avrupa Merkez Bankasının oluşturduğu “Troyka”nın  SYRIZA’yı boğma planı karşısında, Aleksis Çipras Hükümeti Yunanistan halkına başvurma (referandum) kararı aldı.
Yunan halkı referandumda, “Hükümet Avro Bölgesi ülkelerinin talep ettiği mali reform paketini kabul etmeli mi?” sorusuna yanıt verecek.
Hükümet, pazar günü yapmayı kararlaştırdığı referandumda halkın AB’nin dayatmalarına “Hayır!” demesini istiyor. Sağcı Yeni Demokrasi Partisinin “solcu” PASOK’un başını çektiği muhalefet ise, AB’nin ve IMF’nin Yunan halkının boğazını sıkarak ağzındaki son lokmanın alınmasına “Evet!” demesinden yana. Dahası Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK’un halka, “Aslında Yunanistan’ın avrodan çıkması oylanacak” diyerek kara propagandaya da soyundukları anlaşılıyor.
Şu çok açık ki “Troyka”, alacaklarını tahsil ederken, aynı zamanda, en azından SYRIZA’nın burnunu sürtmeyi de amaçlamıştır. Bu yüzden de SYRIZA, kabul ederse altından kalkamayacağı, kabul etmezse de maaşları bile ödeyemeyeceği bir ekonomik krizin, bir “kırk satır mı kırk katır mı” tercihi ile karşı karşıya bırakılmıştır.  
Nitekim, “Alacaklılar bizden kurtarma paketini kabul etmemizi değil, siyasi onurumuzu terk etmemizi istedi” değerlendirmesi yapan Çipras; halkın bu durumu anlayacağını, onun için de her faturayı göze alarak “Troyka”nın dayatmasına “Hayır!” diyeceğine inandığını söylüyor.
Yunanistan çok zor bir dönemden geçiyor. Bu yüzden de “Sistemin çökmesini engellemek” için Hükümet, bankaları ve borsayı bir hafta süreyle kapattı. Avrupa basını ise, “halkın “Troyka”nın teklifine evet!” diyerek “Çipras Hükümetine hayır” demiş olacağını var sayarak, Çipras Hükümeti yerine “teknokratlar hükümeti”, “Erken bir genel seçim”,… gibi siyasi senaryoları da tartışmaya başlamış bulunuyor.
Elbette ki referandumdan “Evet” çıkmasının da “Hayır” çıkmasının da Yunan halkına acı faturaları olacaktır. Burada asıl olan Yunan halkının; AB emperyalizmine boyun mu eğeceği yoksa onurlu bir halk olarak başkaldırıp, Avrupa ve dünyanın halklarına yeni bir yol göstericilik mi yapacağıdır. Çünkü; Yunanistan’ın arkasından İspanya, İtalya, Portekiz ve başka AB ülkelerinin halkları için de “dayatma reçeteler” vardır.
Çipras Hükümeti, “Troyka”ın dayatması karşısında kararı halka bırakarak ve kendisi de halka,  “Sen hayır de biz de arkandayız!” diye çağrı yaparak iktidara geldiğinden beri en devrimci kararını vermiştir.
Çünkü böylece Çipras Hükümeti, AB ve İMF dayatmalarıyla karşı karşıya gelen diğer hükümetlere ve halklara da “Siz de böyle yapabilirsiniz” derken halklara da “Troyka’nın dayatmalarına boyun eğmek zorunda değiliz” mesajı vermiştir.
Çünkü böylece AB emperyalizmi ve IMF ile Yunanistan işçi sınıfı ve halkı dolaysız biçimde karşı karşıya gelmiştir!  
AB’nin kodamanlarını telaşlandıran da budur.
Çünkü sonucundan bağımsız olarak bu referandum, AB’de sokak adları, evlerin rengi, parka hangi çiçeğin ekileceği… gibi konulara indirgenen referandumun, ülke yönetimiyle yakından ilgili önemli bir konuda gündeme getirilerek, halkın egemenlerin politikaları karşısında bir tutum alabilmesinin imkanı olduğunu da yeniden hatırlatmıştır.
Hele de bu referandumla Yunan halkı “AB’nin ve IMF’nin dayatmalarına hayır!” derse, Yunan halkının tutumu, halklar için daha da ön açıcı bir karar durumuna gelecektir.
Yapılan anketlerde Yunan halkının referandumda “Evet” diyeceği iddiaları öne çıkıyor. Ama daha referanduma zaman var. Dahası bu anketler manipülasyon amaçlı da yapılıyor. Bunu seçimlerde de sıkça gördük. Yunan halkı onurlu bir halk olduğunu en zor durumlarda bile düşmana boyun eğmeyi reddettiğini göstermiş bir halktır.
Komşumuzun tarihine, dünyaya örnek olma geleneği ile bağdaşan onurlu bir tutum alacağına “AB emperyalizmi ve IMF’nin dayatmalarına hayır!” diyeceğine güveniyoruz. Onların vereceği karar elbette Türkiye işçi sınıfının ve halklarının da emperyalizme, neoliberal politikalara karşı mücadelesinde yol gösterici olacaktır.
Gönlümüz, yüreğimiz, dayanışma dileklerimiz Yunan halkıyla birliktedir!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...