16 Haziran 2015 01:00

Hızlı ve kısa

Hızlı ve kısa

Fotoğraf: Envato

Paylaş

NBA’de final serisinde sona yaklaşılırken bir tartışmanın daha bitişine tanıklık ediyoruz.

“Small ball’, yani klasik uzunlar olmadan, hızlı, 3 sayılık atışların önemli yer tuttuğu basketbol anlayışıyla şampiyonluk kazanılabilir mi” sorusunun bugüne kadar tatminkar bir şekilde yanıtlanmadığını savunanlar için bağnazlığa veda ve çağa ayak uydurma zamanı!

Zira, NBA’de normal sezonun tartışmasız en iyi takımı olan ve koşusunu Play-Off’ta da sürdüren Golden State Warriors final serisinin kaderini tam da böyle değiştirdi.

Warriors-Cleveland Cavaliers serisinde ilk 3 maç geride kaldığında, ‘LeBron James ve rol arkadaşları’ Kyrie Irving ve Kevin Love gibi 2 all-star oyuncusundan yoksun oynamasına rağmen serinin kontrolünü elinde tutuyordu.

Yarı sahayı yürüyerek minimum 7 saniyede geçen, oyunu mümkün olduğunca yavaşlatan ve topu her seferinde LeBron James’in hünerli ellerine veren Cavs, sakatlıklar sebebiyle mecbur kaldığı bu ‘sıkıcı’ tarza eklediği amansız savunmayla Golden State Warriors’ın sahip olduğu tüm avantajları sıfırladı.

David Blatt, bu şartlarda ‘yavaş basketbol’un tek şansları olduğunu biliyordu ve Cavs’in 2-1 öne geçtiği ilk 3 maç sonunda da bu, gün gibi aşikardı.

Serinin gidişatını değiştirmek için mutlaka bir değişiklik yapmak zorunda olan Steve Kerr, teknik ekipteki en genç isim olan 28 yaşındaki Nick U’Ren’in önerisini dinledi ve Andrew Bogut’u ilk beşten çıkararak yerine Andre Iguodala’yı aldı.

Warriors böylece 2.01’lik boyuyla 4 numara için bile kısa olan Draymond Green’i 5 numaraya çekerken LeBron James’in karşısına da onu en iyi savunabilecek elemanı Iguodala’yı koydu.

Tüm bu değişiklikler, Warriors’ın çok daha hızlı oynamasına, sahayı açmasına, topu hızlı çevirmesine olanak sağladı. Cavs’in ilk beşindeki 2.20’lik dev Timofey Mozgov, Tristan Thompson ve LeBron James düşünüldüğünde pota altı savunması ve ribauntlarda sıkıntı yaşanabilirdi ancak ‘small ball’ın büyüsü de burada devreye girecek, Warriors, maç başına pozisyon sayısını artırarak hızlı oyunla bunu telafi edecekti. Üstelik zaten 6.5 adamlık bir rotasyonla oynayan ve iyice yorulan Cavs, savunmada hızlı top çeviren kısaları kovalarken daha da yorulacak, maç sonlarında ortaya çıkan bu handikap, bu kez maç kaybettiren bir faktör olacaktı.

Steve Kerr ve ekibinin planı 4. maçta tıkır tıkır işledi. Hızlı basketbol oyunun kontrolünü Warriors’a geçirdi ve Cavaliers en büyük avantajını yitirmiş oldu. Zayıf dış şutörler Andre Iguodala ve Draymond Green’in kaydettiği 5 üçlük de sistemin kusursuz işlemesini sağladı.

Tamamen hazırlıksız yakalanan Cavs’de özellikle savunmada, kısaların peşinde harcanan efor hücuma da yansıdı ve takım 3 sayılık atışlarda 27’de 4, toplamda yüzde 33 isabette kalarak 103-82’lik farklı bir yenilgi aldı.

5. maç son maçın kaldığı yerden devam edip, Warriors’ın 8-2’lik üstünlüğüyle başlayınca, beklenen değişiklik geldi ve 4. müsabakada 28 sayıyla sahanın en iyisi olan Rus dev Mozgov, kenara gelerek yerini JR Smith’e bıraktı. Cavs, bu sayede Warriors’a ayak uydurdu ve devre boyunca sadece 15 saniye oturan LeBron James’in 20 sayı 8 ribaunt 8 asisti ve Smith’in 5 üçlüğüyle ilk yarıyı başa baş geçirdi.

Ancak Mozgov’un tamamen devre dışı kalması, Cavs’in rotasyonunu daha da daralttı. James Jones ve Mike Miller gibi normal şartlarda NBA final serisinde işi olmaması gereken ihtiyarlar toplam 32 dakikada 3 sayı 1 ribauntta kaldı. Cavs en büyük avantajlarından ribaunt üstünlüğünü Warriors’a kaptırdı ve kritik pozisyonlarda 2., 3. hücum şansı bulan Stephen Curry ve arkadaşları son periyotta Cavs’in “onurlu direniş”ini sonlandırarak 104-91 kazandı.

Bu gece, Cavs’in sahasında 6. maç oynanacak. Cleveland seriyi döndürebilir mi? Çok çok zor. Warriors 4. maçta yaptığı taktik değişiklikle,- LeBron James’e sahip olmak dışında- serideki tüm faktörleri lehine çevirdi ve seri uzadıkça yani Cavs yoruldukça bu faktörlerin önemi daha da artıyor. Üstelik malum sakatlıklar sebebiyle Cavs’in böylesi bir taktik hamleye verebileceği yanıt da ancak en üretken oyuncularından birini (Mozgov) kenara çekmek oluyor. Bu da ‘small ball’ın cilvelerinden biri.

Tuhaf ve eğlenceli bir final serisinin sonuna geldik. LeBron James ve rol arkadaşlarının direnci, James’in bireysel performansı etkileyiciydi ama 7 maçlık bir seride NBA şampiyonu olmak için çok daha fazla şeye ihtiyacınız var. “İki takımı seneye daha eşit şartlarda finallerde görmek dileğiyle” diyelim. Şimdilik ‘small ball’ın son zaferine hazırlanacağız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...