27 Mayıs 2015 01:00

Hayvanlar âlemi ve AKP

Hayvanlar âlemi ve AKP

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İzmir denizi ile akla gelir. Ülkede kıyı uzunluğu en fazla olan kenttir. Ve deniz denince hayvanlardan martıları anmamak olmaz. Peki, İzmir’de martılar en fazla nerede yaşıyor biliyor musunuz? Karşıyaka’nın çok yakınında, Harmandalı çöplüğünde.
 Oysa modern zamanlar ile uyuşmayan o çöplüğün çok yakınında askeri jet üssü var. Birkaç askeri jet parası ile şehir kendisine olması gerektiği gibi çöp dönüşüm alanı yaratabilir. Ve NATO üyesi iki ülke sık sık gökyüzünde “it dalaşı” yaparlar, değil mi? İnandınız mı? Ve hafta sonu Gündoğdu’da yüz bini aşkın İzmirlinin katıldığı HDP mitinginde Eş Başkan Demirtaş’tan önce söz alan Yunanistan’dan Syriza Partisi Başkan Yardımcısı kürsüye geldiğinde “güvercin uçuverdi”.
 Ama barışın sembolü olarak “güvercin” yetmiyor artık. Belki de İzmir’den kalkan jetlerle öldürülen Roboskîli çocukların katlinin tek tanığı katırlardı. Ne hüzündür ki katırların yeni barış sembolü olmasına izin vermediler. Başkumandan Recep Tayyip Erdoğan’ın askerleri seçim sathında katletti o katırları da. Yetmedi AKP 34 kişinin ve dahi görgü tanığı katırların sistematik bir şekilde katledildiği kente afişler hazırladı: “mitinglerin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı AKP tarafından seçim propagandası için ‘Kendi Savaş Uçaklarımızı Yapıyoruz’ yazıları ile süslendi”.
Cumhurbaşkanı yakın zaman seçim konuşmalarından birisinde “Devletin malı deniz, yemeyen domuz” diye düşünüyor devlette kadrolu işçi ve memurlar deyivermiş. Yani çalmayan işçi ve memur “domuz”, çalıyorsa “hırsız” addetmiş bizleri. O sırada elinde kutsal kitap var mıydı bilemem ama gerisini siz düşünün.
 Aslında bu “hırsızlık” ve hayvanlar alemi metaforuna ilk kez tanık olmuyoruz. Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı barış sürecine dair HDP’yi hedef alarak “iki maymunu oynuyorlar” dediğinde cevap HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan gelmişti. “O iki maymun değil üç maymun. Demek birini yine götürmüşsünüz. Götürmeye alışmışlar ya.”
Seçim sathında çokça şey konuşulabilir elbet, ama ben bugün AKP mitinglerinden cumhurbaşkanlığına uzanan yolda Eski AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın söylem ve eylemlerinde hayvanlar aleminin iz düşümünü paylaşmak istedim. Ve karşımıza domuz, katır, maymun çıktı. Karikatüristlerin Erdoğan’ı nasıl gördükleri ise başka bir yazının konusu. Vikipedi’ye göre aralarında Evrensel, Cumhuriyet gazeteleri ile Penguen ve Leman mizah dergilerinde yer alan karikatürlerde “kene ve kedi” öne çıkan hayvanlar.
Satıh seçim olunca son sözü halka vermekte yarar var. Halka göre “Kedi dört ayak üzerine düşer”. Ya keneler?  Ve unutmayalım  ki beş tepeli, bin odalı o sarayın bahçesine katır sırtında güvercin heykeli dikmedikçe bu ülkeye ne barış gelir ne demokrasi daim olur.
 Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...