26 Mayıs 2015 00:16

Brelo Davası, Lebron, Cleveland

Brelo Davası, Lebron, Cleveland

Fotoğraf: Envato

Paylaş

LeBron James’in evine dönüşüyle yeniden şampiyonluk hayalleri kuran Cleveland Cavaliers, bu amacına ulaşabilmek için önemli engelleri aşmış durumda. Kevin Love’ın sakatlığına rağmen Chicago Bulls’u geçtiler. Doğu finalinde ise Love’ın yokluğuna Kyrie Irving’in de eklendiği koşullarda Atlanta Hawks karşısında 3-0’ı buldular ve bu geceyi Çarşamba’ya bağlayan saatlerdeki maça ellerinde süpürgeyle çıkacaklar.
Spor tarihinde adı hep “lanet”ler, şanssızlıklar ve başarısızlıklarla anılan Cleveland kenti için önemli bir eşiğe yaklaşılırken hafta sonu şehir, basketboldan çok adaletsizliği konuştu. Söz konusu adaletsizlik ABD’de son dönemde gündemden hiç düşmeyen kanayan bir yara: Polis kurşunuyla katledilen siyahlar.
Timothy Russell ve Malissa Williams çifti 29 Kasım 2012’de Cleveland’da bir arabanın içerisinde vurularak öldürüldü. İkisi de evsiz olan Russell ve Williams, akşam yemeği dağıtan bir barınakta buluştuktan sonra otomobile bindiler ve yolda polis tarafından durduruldular. Sonradan çiftçi itibarsızlaştırma amacıyla medyada “uyuşturucu ticareti” yapmak için gittikleri iddia edilen caddede polis, önce aracın plakasını soruşturdu. Temiz çıkınca hatalı sinyalden ceza kesmek istedi. Russell bu sırada polisten kaçtı.
Polisin hatalı sinyal sebebiyle kesmek istediği para cezasından kurtulabilmek için gaza basan yoksul çift, ABD medyasının helikopter yayınıyla vermeye bayıldığı tipte bir kovalamaca esnasında 137 merminin hedefi oldu. Sayısız polisin katıldığı operasyonda Russell 23, Williams 24 kurşunla vurularak yaşamını yitirdi. Polisler, araçtan kendilerine ateş açıldığını sandıklarını bu yüzden ateş etmeye başladıklarını söylediler.
Olay sebebiyle yargılanan tek polis olan Michael Brelo, Irak işgaline katılmış eski bir asker. Diğer polislerin değil de yalnızca Brelo’nun yargılanmasının sebebi 31 yaşındaki polisin, “çiftin tehdit olarak algılanmadığının polisler tarafından anlaşılması sonrası ateş etmeye devam etmesi.”
Kısacası, basit bir trafik cezası ödememek için kaçan yoksul, siyah çift, şehrin ortasında polisler tarafından katledildi ve davanın tek sanığı da Cuma günü beraat etti. Son 1 yıl içerisinde siyahlara yönelik polis şiddetine karşı düzenlenen eylemlerin müdavimlerinden Cleveland’lılar bu kez kendi kentlerindeki adaletsizlik için sokaklara çıktı ancak polis saldırısında 71 kişi gözaltına alındı.
Pazar gecesi oynanacak Atlanta Hawks maçına giderken şehrin gündemini oluşturan bu olay sonrası gözler yıl içerisinde düzenlenen eylemlere destek olan Cavs’in yıldızları LeBron James ve Kyrie Irving’e çevrildi. James, medyanın uzun süre hakkında itibarsızlaştırma kampanyası yürüttüğü çifte yönelik “Benim için dünyada ya da ülkemizde yaşanan her olayda önemli olan yakınlarını kaybeden ailelerdir. Onları geri getiremezsiniz ve bu ailelerin durumlarını düşünmeliyiz” diyerek güzel bir giriş yaptı.
Akabinde ise kenti sükûnete çağırdı ve bu tip travmatik olaylar sonrası sporun bir toplumun yaralarını sarması konusunda en güçlü birleştirici olduğunu söyleyerek herkesi Cavaliers maçına odaklanmaya çağırdı.
Russell ve Williams’la aynı sınıftan gelen James’in şu anki konumuna rağmen tipik “beyazlaşmış milyarder siyah”(ör: Jordan) tavrı takınmaması güzel olsa da sorunların spor aracılığıyla çözülebileceğini düşünmesi naif ve yanlış. Yer darlığı sebebiyle bu geniş tartışmayı sonraki yazılara bırakmak şartıyla şunu belirtelim, toplumsal sorunların çözümünde spor, yalnızca sahip olduğu etki alanının gücüyle yaratacağı kamuoyu sayesinde bir faktör olabilir. LeBron James gibi figürlerin “Siyahların da hayatı önemlidir” eylemlerine destek vermesi Brelo gibi davalara ilginin artması, Cumartesi gecesi gibi kalabalıkların çoğalmasını sağlayabilir. Bunların ötesinde anlamlar biçmek yanlış tespitler doğurur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...