22 Mayıs 2015 01:00

Seçim sathından

Seçim sathından

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İki gün boyunca seçim çalışmalarımı memleketim Tokat’ta yürüttüm. Hem Tokat adaylarımıza destek hem de Hubyar Sultan’ın Keçeci Baba’nın Kul Himmet’in, Köroğlu’nun Celal Baba’nın ve bir bütün olarak Celalilerin yurdunda seçim çalışmalarının, seçim atmosferini göreyim dedim.
Seçim Anadolu’da zor. Tokat’ta yaşananlar aslında bir bütün olarak tüm Anadolu’da Trakya’da yaşanmaktadır. Tokat merkezden 5 vekil çıkıyor, mevcut durum 3 AKP, 1 MHP, 1 CHP şeklinde paylaşılmış. Bu seçimlerde de vekil sayısı olarak çok bir farklılık beklenmiyor. Ancak CHP’nin tüm komşu illerde ön seçim yapmasına rağmen Tokat’ta ön seçim yapmamasının sonucu olarak CHP’de örgüt sil baştan yeniden şekillenmiş ve buna müteakip birçok küskün örgütlü oluşmuş.
Tokat’ta HDP’nin giydirilmiş seçim aracı merkezde bulunan Cumhuriyet Meydanı’na giremiyor. Arkadaşlar “Saldırıya uğruyoruz bu yüzden de girmiyoruz, inatlaşmak da istemiyoruz, onların beklentisi zaten böyle bir şey olması” diyorlar. İşin ilginç tarafı HDP aracı geceleri Tokat merkezde tutulamıyor. Saldırıya uğrama riskinin yüksek olduğunu ve tehditler karşısında aracı merkezde tutamadıklarını söylüyorlar. Araç seçim çalışması bitip merkeze dönülünce merkeze 15 kilometre mesafedeki bir Alevi köyüne bırakılıyor ve sabahleyin oradan alınarak seçim bürosuna getiriliyor.
Bizim orada bulunduğumuz gün 19 Mayıs idi. Polis, arkadaşlara seçim bürosuna Türk bayrağı asmaları gerektiğini söyleyip “Saldırıya uğrayabilirsiniz, tepkileri dindirin” demiş. Arkadaşlar biz etkilenmeyelim diye durumu bize sonra söylediler. 20 Mayıs günü Tokat merkez büromuz polis ablukasında tutuldu, biz köylerde seçim çalışmasındaydık. Bir saldırı olduğundan değil, saldırı varmış izlenimi yaratmak ve HDP’yi halkın nezdinde kriminalize etmek için bunları yapıyorlar.
HDP Tokat teşkilatı köy köy kasaba kasaba dolaşıyor. Gençler tazı gibi ağaçlara direklere tırmanıp bayraklarımızı asıyorlar. Gel gör ki bizim arkamızdan bölgenin elektrik idaresinin gezici araçlarının, asılan bayrakları topladığı bilgisi aktarılıyor. Her dolaştıkları yerleri tekrar dolaşıyorlar ve tekrar asıyorlar.
HDP Tokat 1. Sıra Milletvekili Adayı Murat Toprak çok iddialı konuşuyor. “Barajı Tokat oylarıyla aşacağız” diyor. Cumhurbaşkanlığında 4 bin oy alınmış, hedef 20 bin. Tabii ki 20 bin oy HDP’ye baraj aşırmaya yetmeyecek ama Tokat’tan 20 bin oy aldığımız takdirde bir sonraki seçimlerde Tokat’tan 1 vekil çıkartacağımız konusunda kuşkumuz yok.
Köylerde dolaştık, doğayı talan eden, suları hapseden HES projelerinin ürkütücülüğünü yerinde gördük. Köylerde genç nüfus yok denecek kadar azalmış durumda. İnsanlar ya Avrupa’ya ya da büyük şehirlere göç etmişler.
HDP seçim aracının gideceği köylerin muhtarları önceden jandarma tarafından aranıyormuş, “HDP geliyormuş, geldiler mi?” denilerek, daha sona tekrar aranıyormuş “gittiler mi?” denilerek. Bu telefonlar sadece HDP için ediliyormuş, başka partiler için değil. Bu bile köylülere, muhtarlara HDP’yi; izlenmesi gereken tehlikeli bir parti algısının oluşmasına hizmet eden bir davranıştır. Amaç da zaten budur. Tokat’ta yaşananların kat kat fazlası Anadolu ve Trakya’da yaşanıyor.
Neticede HDP eşit olmayan koşullarda ve zorlaştırılmış ağır şartlarda seçimlere hazırlanıyor ama tüm bunlara rağmen insanların gözlerindeki ışık yüzlerindeki umut ve HDP’ye olan sempati, ilgi, HDP aday ve gönüllülerinin azmini fazlasıyla arttırıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...