22 Mayıs 2015 01:00

Bakarız, görmek için

Bakarız, görmek için

Fotoğraf: Envato

Paylaş

“Anahtarı dolabın içinde unuttuğumuz gün, mülkiyeti yıkıp paylaşmayı öğrendik.”
Çağdaş Torbacıoğlu, Darüşşafaka’da yetişmiş genç bir fotoğrafçı. Hayatının ilk gençlik yıllarında yaşadığı dünyayı fotoğraflayarak başlamış. Geçen ay Darüşşafaka’lı genç sanatçılar olarak Galata’da bulunan Galeri BU’da “Dönüş” isimli  sergi açtılar. Sıcağı sıcağına izledim notlarımı aldım ama ülkenin güncel durumu karşısında yazmaya fırsat bulamadım.  Sergi kapandı zaman geçti ama fotoğraflar aklımdan çıkmayınca bu hafta birkaç fotoğrafı paylaşmak istedim. Serginin küratörü de olan ve enstalasyonlarıyla sergiye hacim katan Tuğba Eke’nin çalışmaları da dikkatimi çekti. Tuğba da Darüşafaka’dan mezun. Boy boy kilitli anahtarların üstünde şöyle yazıyordu “Anahtarı dolabın içinde unuttuğumuz gün, Mülkiyeti yıkıp paylaşmayı öğrendik.”
 Çağdaş’ın fotoğraflarında mutlulukların, hüzünlerin gerçek ve hayalin karşıtlığının duru olarak bize bakmasının nedeni paylaşmayı gösterme isteğinden kaynaklandığını düşünüyorum. 
Fotoğraflar “Ateş olsam” başlığıyla albüm yapılmış. Haydar Ergülen ve Merih Akoğul hem Çağdaş’ın fotoğrafları hem de Darüşşafaka ile ilgili yazmışlar. Çağdaş’a yeni fotoğraf çalışmalarında başarılar diliyorum.

Üzülen çocuğa, şefkat gösteren bir abla. Meraklı bir ihtiyar… Koridorun sonsuzluğunda büyüyor umutları

 Annecim seni özledim, Bana oyuncak aldın mı? Babam nerede? Ne zaman geleceksin?
Sevgi sözcükleri en çok söylenir. Sonra sorular sorular…Geleceğe hazırlanmak gibi. Görüş günlerine, bir ses duymaya, merak gidermeye çare telefon izinleri… Çocukluğun gelecek halleri…

 Ergenliğe geçiş başlar ve ilk tıraşlar. Şarkılar mırıldanılır ıslıklar çalınır.  Sonra dersler,  sonra hayaller kurulur. 

 

Zaman gelir gitme vaktidir. Gelse artık, gitsek artık, uçsak artık. Beklemek zor.

 “Se Fossi Fuoco*” Umut olmalı, Hayal olmalı, Hayat olmalı ki “*Ateş olsam” Kıvılcım çaksam, sarsam dünyayı ya da dünya beni içine alsa prometus’un ateşiyle aydınlanıp ulaşsam hakikate. Gösterebilsem bakanlara gördüklerimi…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...