15 Mayıs 2015 00:17

‘Avrupa Kalesi'nden sığınmacılara savaş

‘Avrupa Kalesi'nden sığınmacılara savaş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu hafta insanın içini sızlatan, öfkesini artıran bir fotoğraf karesi düştü ajanslara. Fas’tan, İspanya’nın Afrika’daki iki kentinden biri olan Cueta’ya tekerlekli bir valizin içinde götürülmek istenen 8 yaşındaki Adou Outtara’nın iki büklüm hali x-ray cihazına takıldı.
Kimi basın organları tarafından “Valiz içinde insan kaçakçılığı” diye verilen bu fotoğraf aslında yoksul Afrikalıların güvenli bir yaşam için, Avrupa’ya ulaşmak için her türlü yola başvurmaya hazır olduğunun belgesidir.
Eşya yerine çocukların valizlere konulduğu dünya, elbette Outtara’nın yoksul babasının suçu değil.
Spiegel Online’nin yazdığına göre, Cote d’Ivoreli (Fildişi Sahilleri) Adou Outtara’nın babası bir kaç yıldır çocuklarından ayrı İspanya’nın Kanarya Adaları’nda bir çamaşırhanede aylık 1300 avroya çalışıyor. Ancak geliri çocuğunu legal şekilde yanına aldırmaya yetmiyor. 31 avro az kazandığı için oğlunu yanına aldırmak için yaptığı başvuru tam üç kez reddedilmiş. Bunun üzerine bir kadını devreye koyarak kaçak yollardan oğlunu İspanya’ya getirmesini istiyor. Kadın da çocuğu valizin içine koyarak Cueta sınırında doğru yola çıkmış, ama valiz x-raydan geçirilince her şey ortaya çıkmış.
Adou Outtara’nın Avrupa’ya yolculuğu neyse ki ölümle sonuçlanmadı. Valizin içinde nefessiz kalıp can vermek de vardı...
Peki ya bu umuda yolculuğa çıkan ama sadece cesetleri Avrupa kıyılarına vuran binlerce can...
Kısa bir süre önce Libya’dan yola çıkan derme çatma gemilerin batmasıyla binden fazla insan hayatını kaybetti. Ve bundan sonra da kaybetmeye devam edecekler.
Çünkü Avrupa uzunca bir süredir muhafızlar tarafından sıkı korunan bir “kale”ye benziyor. Kalenin etrafına derin hendekler kazılmış ve bunları aşmak neredeyse mucize. Geçmek isteyenlerin çoğu hendekleri (Akdeniz ve Ege) geçmeye çalışırken can veriyor.
Kalenin sahipleri ve muhafızları her ölüm karşısında kurdukları bu insanlık düşmanı sistemin ne kadar başarılı olduğuyla övünüp duruyorlar.
Bununla yetinmeyen Avrupa’nın egemen güçleri şimdi kaleye girmek isteyenlere karşı daha planlı savaşlara hazırlanıyorlar.
AB Dışilişkiler Komiseri Federica Mogherini’nin BM Güvenlik Konseyinde, Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacıların “dünya barışı” ve “uluslararası güvenlik için tehlike” olduğunu ilan ederek, sığınmacılara karşı BM tarafından askeri müdahale kararı alması, askeri gemilerin sığınmacı taşıyan tekneleri imha etmesi yönündeki talebi başka ne anlama gelebilir ki?
Mogherini’ye göre valizdeki 8 yaşındaki Adou Outtara’ “dünya barışını” tehdit ediyor.
BM’den sığınmacılara karşı askeri müdahale talebi elbette, Avrupa’nın egemen güçlerinin yoksulların Akdeniz’in sularına gömülmesinden, cesetlerinin Avrupa sahillerine vurmasından dahi rahatsız olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle AB, sığınmacıları taşıyan teknelerin bulundukları ülkelerde imha edilmesini istiyor. Hendekleri aşıp Avrupa’ya ulaşmayı başaranlar ise “istenmeyen” ilan edilecek, ırkçı-faşistlerin hedefi haline getirilecek.
AB Komisyonu tarafından kısa bir süre önce alınan sığınmacıların kotayla ülkelere dağıtılması planı şimdiden geniş tartışmalara yol açtı. Pek çok ülke savaşlardan, yoksulluktan, siyasi baskılardan kaçarak Avrupa’ya ulaşmayı başaranları istemediğini ilan etti. Sığınmacıların en çok geldiği sınır ülkeleri Yunanistan, İtalya ve İspanya artık bu “yükü” tek başına taşımak istemediğini savunuyor.
Nereden bakılırsa bakılsın yoksullar üzerinden egemen siyaset tarafından yürütülen tartışmalar artarak devam edecek. Çünkü, önerilerin hiç birisi gerçek anlamda çözümü içermiyor. Tersine savaş anlamına geliyor.
AB başta olmak üzere emperyalist devletler tarafından sömürülen, savaş, çatışma ve kaos içine itilen ülkelerin yoksulları her türden engele rağmen umuda yolculuğa devam edecekler. Ta ki, ekonomik ve siyasi nedenlerden ötürü yerlerini, yurtlarını, ailelerini, sevdiklerini terk etmek zorunda kalmayacakları bir dünya kuruluncaya dek. Böyle bir dünyada sınırlar ve hendeklerin hiç bir anlamı da kalmayacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...