08 Mayıs 2015 01:00

Avrupa'dan gelecek sürprize hazır mısınız?

Avrupa'dan gelecek sürprize hazır mısınız?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak seçimler için ilk oylar bugün gümrük kapılarında, Almanya, Belçika, Fransa, Avusturya, ve Danimarka’da kurulacak sandıklarda kullanılmaya başlanacak.
Bu seçimin siftahını yurt dışında ikamet eden Türkiye kökenli göçmenler yapacak.
Esnaflar siftah bol olunca o gün gelirin bol olacağına inanır. Umarız yurt dışındaki siftah seçim sonucuna rengini de verir.
Denilebilir ki; bu seçimlerin dikkate değer “ilk”lerinden birisi yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin yaşadıkları ülkelerde ilk kez yaygın şekilde kurulacak sandıklarda oy kullanmasıdır.
Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir yana bırakacak olursak, bu seçimlerde ilk kez sandık başına gidecek 2.8 milyon Türkiye kökenlinin oyu, partilerin Türkiye ortalamasını etkilemesi bakımından önemli.
Bu nedenle bütün partiler seçim kampanyalarına Almanya’dan başlamayı tercih ettiler.
Zira, sadece Almanya’da 1.4 milyon oy var.
Yurt dışındaki seçmenleri “keşfeden” partiler elbette onların oylarını almak için vaat konusunda bir biriyle yarışıyor. Bugüne Avrupa’daki Türkiye kökenli işçileri sadece “döviz makinesi gurbetçiler” gören Türkiye’deki düzen partileri, oy nedeniyle de olsa onların birer insan olduğunu fark etmişe benziyorlar. Bunu gerçeği anlamaları yarım yüzyıl sürdü.
Bunda elbette, sistem partilerinden farklı şeyler söyleyen ve sunan HDP’nin payı büyük.
13 yıldır tek başına iktidar olan AKP bile görülmedik derecede direksiyonu kırıp, cömertçe kesenin ağzını açtı. Dövizle askerlik bedelini daha önce 10 bin avroya çıkaran, ardından gelen tepkiler yüzünden 6 bin avroya düşüren AKP şimdi 1000 avro diyor.  Başbakan Davutoğlu bunu Dortmund’daki AKP salon toplantısında diğer vaatlerle birlikte “büyük müjde” diye sundu.
O zaman sormak gerekmiyor mu, “Yeni mi aklınıza geldi?’
Anlaşılan o ki akıllarına yeni gelmiş..!
Getiren de HDP. Zira HDP yurt dışına yönelik çıkardığı özel broşürde bedelli askerliğin kaldırılacağını, vicdani red hakkının getirileceğini ifade etmişti. CHP askerlik bedeli ödeme yerine Türkiye’yi tanıtma projelerinde görev yapmayı vadediyor.
Benzer bir durum diğer vaatler için de söz konusu.
Görünen o ki seçimler öncesinde yurt dışındaki Türkiye kökenli göçmenler için iki önemli gelişme yaşanıyor.
Birincisi: Oyları onların sorunlarını görünür hale getirdi ve partiler de buna göre vaatlerde bulundular. Vaatlerin yerine gelmesi durumunda bu seçimlerden en kârlı çıkacakların yurt dışında yaşayanların olabileceği bugünden görülüyor.
İkincisi: Yurt dışı oyları az da olsa ortalamaya katkı sunacağı, bu nedenle meclis aritmetiğinin nasıl olacağı konusunda etkisi olacak. Başka bir süreçte belki yurt dışı oyları bu denli önemli olmayabilirdi. Hayat yarım yüz yıldır yok sayılanlara, tarihin bu önemli dönemecinde bir görev vermiş görünüyor. Bu görev, bugüne kadar kendilerini yok sayan, hor gören sistem partileriyle hesaplaşmadan başka bir şey değildir.  
Bu hesaplaşmada, HDP’nin kilit parti konumunda olduğunu artık sağır sultanlar bile duydu. Bu nedenle baraj sınırındaki HDP için yurt dışı oyları altın değerinde.
Bugüne kadar yurt dışı oyu hesap dahilinde olmayan HDP, aldığı her bir oyu kazanç hanesine yazabilir. Dahası, bugüne kadar kayıtlarda yurt dışı oyu bulunmayan HDP, çeşitli tahminlere göre şimdi ikinci parti konumunda.
İlan edilen 400 bin oy hedefi elbette az bir rakam değil. Oy kullanmanın başlayacağı bugün itibariyle HDP’ye oy vereceğini söyleyen 300 binden fazla seçmen kayıtlara geçirilmiş. 31 Mayıs’a kadar sürecek çalışma da göz önünde bulundurulduğunda hedefe varmanın hayal olmadığını söylemek mümkün.
Şenlikler, toplantılar ve açıklamalara bakıldığında Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında bir seçim heyecanı olduğu görülebiliyor. Bunların ne kadarının sandık başına gideceğini ise asıl olarak örgütleme belirleyecek. Başka bir değişle örgütlü olan, iyi organize olmayı başarabilenler oyları toplayacaklar. Bu nedenle son güne kadar ısrarlı ve planlı bir çalışmayı eden bırakmamak gerekiyor.
Bu yapılabildiği takdirde sürprizlerle dolu bu seçimlerde sistem partilerine Avrupa’dan da bir sürpriz yapılabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...