07 Mayıs 2015 01:00

Yasa tanımazlık

Yasa tanımazlık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yasa tanımıyor. Her gün Anayasa ve çok sayıda yasayı bilerek ve isteyerek ihlal ediyor.
Nasıl mı?
Anayasaya göre tarafsız ve partisiz olması gerekirken açıkça AKP lehine seçim propagandası yapıyor. Seçim propaganda çalışmalarında devletin olanaklarını kullanıyor. Propaganda çalışmalarında dini sembolleri kullanarak, dini istismar ederek laikliğe aykırı davranışlarda bulunuyor.
Erdoğan’ın yasa tanımazlığı nasıl önlenir?
Anayasa Cumhurbaşkanını aşırı yetkilerle donatmış ama sorumsuz kılmış. Cumhurbaşkanı ancak vatan hainliği suçlaması ile yargılanabiliyor.
12 Eylül darbecileri ‘82 Anayasasında Cumhurbaşkanlığı kurumunu Kenan Evren’e göre düzenlemişler. Tek başına bir parti cumhurbaşkanını belirleyemesin diye üçte iki çoğunlukla cumhurbaşkanının seçilmesini öngörmüşler, böylece iktidar ve muhalefet partisinin birlikte, uzlaşarak cumhurbaşkanını seçeceğini, o cumhurbaşkanının da tarafsız olacağını düşünmüşler. Fakat, gelişmeler öngördükleri gibi olmadı. Doğrudan halk oylaması ile cumhurbaşkanı seçmek sistemi bozdu. Erdoğan gibi bir cumhurbaşkanı da seçilince ne yasa kaldı, ne anayasa...
Sorumuza geri dönersek, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı bittiğinde elbette yargılanacak. Ama, şimdi yasaları her gün ihlal etmesi nasıl önlenecek?
Bunu, AKP önleyebilir. Başbakan Cumhurbaşkanını uyarır. Erdoğan başbakan iken, o dönemin cumhurbaşkanı Gül’ü birkaç kez uyarmıştı. İktidarda iki başlılık olmaz demişti.
Fakat, Başbakan Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı uyaramaz. Öyle bir gücü yok. İktidar gerçekte Davutoğlu’da değil.
YSK Başkanı uyarabilir. Uyarması da gerekir. Fakat, bunu yapabilecek bir YSK ve YSK başkanı yok. Yargının mevcut durumunda, yargıdan da yasalara sahip çıkmasını beklemek gerçekçi değil.
Dünyada yasalarla yönetildiği söylenen bir ülkede böyle bir duruma rastlamak mümkün değil. Ancak, diktatörlüklerde, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde böyle bir duruma rastlanabilir.
Tayyip Erdoğan da bu durumu açıkça ilan ediyor. Cumhurbaşkanı seçilmesi ile yasal sistemin çöktüğünü söylüyor.
Türkiye Tanzimat Fermanı’ndan bu yana anayasal bir sisteme doğru yürüyor denilir ama görüldüğü gibi bir arpa boyu yol yürünmemiş.
Kendilerini hukuk devletinden, anayasal bir düzenden, demokrasiden yana sayanlar bu utanca razı olmamalı. Ya vatandaşlıktan vazgeçip tebaa olduğunu kabul etmeli ya da gereğini yapmalı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...