24 Nisan 2015 00:53

Çocuklar ‘çapul’ mu?

Çocuklar ‘çapul’ mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

IŞİD, Boko Haram kızları kadınları kaçırıyor mu yoksa Dârülharb’de “akıncıların çapulları-ganimeti” mi sayıyor? (Osmanlı Döneminde akıncıların ‘düşman/Dârülharb’ yerleşimlere yaptığı öncü saldırılardaki-akınlardaki el koydukları ganimetlere “çapul”, akıncıların yaptığı bu yağmalamaya çapulculuk deniyor). Dahası Hıristiyan kızları küfürden kurtarıp “Müslümanlaştırdığını” mı, hayır mı işlediğini kabul ediyor?
“Darülharb”de yani bir ülkenin İslâm hükümlerine göre yönetilmemesi durumunda oradaki can ve mal varlığı zaten çapul konusu haline geliyor.

Müslüman olmayanlar ancak Yahudi veya Hıristiyan olmak ön şartı (ehli kitap olma şartı) ile ve İslâmi hükümle yönetilen teokratik bir halifeliğe (örn. Osmanlıya, IŞİD’e vb.) ‘emân’ dileyerek (teslim olarak) andlaşma yapıp halkının bu İslâm devletine cizye ve haraç ödemeyi kabul etmesi (dârülsulh) durumunda çapuldan kurtulabiliyor. Hatta İslâm Devleti (Osmanlı tebası) olsa bile bu kişiler zimmî sayılıyor, cizye ve haraç ödemekten kurtulamıyor, küfür ahkâmı uygulanıyor. İç isyanlar da (mürtedlik de)  “dârülharb” sayılıyor, bunlarla mücadele “vacip” kabul ediliyor.

Cumhuriyete kadar Osmanlı savaş hükümlerinde hâlâ bu kurallar mı geçerliydi? Dârülharb’de olanların çocuklarına, kızlarına, kadınlarına, can mal mülküne ganimet olarak mı bakılıyordu? Bu hükümler 1776 ve 1789’un, İnsan Hakları Beyannamelerinin etkileriyle (“Eşitlik, hürriyet, kardeşlik”, “Bütün insanların eşit yaratıldıklarına; yaratıcıları tarafından onlara hayat, özgürlük ve mutluluğu arama hakkı gibi geri alınamaz bazı haklar verildiğine inanıyoruz”), biraz da Burjuva Devrimlerini gerçekleştiren Batı baskısıyla Tanzimat döneminden sonra mı revize edilmeye başlanmıştı?

Dârülharb hükümleri İslâm’la sınırlı değil. Hıristiyanlar da, Yahudiler de kendi dinini kabul etmeyenleri köleleştirmeyi, direnenleri öldürmeyi kutsal görev sayıyor. Tevrat’ta (Eski Ahitte) bununla ilgili pek çok hüküm ve kıssa geçiyor. “Latin Amerika” adı tarihin belki de en ağır soykırımının adını taşıyor, bu soykırımın düzey ve kalıcılığını sembolize etmek üzere kıtanın güneyi “Latin Amerika” olarak adlandırıyor. Maya’lardan, Aztek’lerden, İnka’lardan ne kalmışsa yok ediliyor. Dahası ele geçirdikleri havzalardaki emek ihtiyacını karşılamak üzere Hıristiyan saymadıkları Afrika’da kimi yakalarlarsa köleleştiriyorlar. Güney Afrika’da düne kadar “apartheid” rejimi hüküm sürüyor, Avustralya hâlâ İngiliz kolonisi durumunda bulunuyor.

I.Dünya, II. Dünya Savaşı ders olmadı. Bugün hemen bütün coğrafyalarda saldırganlık, yağmacılık sürüyor. Çevreciler, savaş karşıtları dünyanın kıyametine çok kısa süre kaldığını, artık 24.00’e üç dakikalık bir ömür kaldığını ileri sürüyorlar. Bunu dini-mistik-kabala hesabıyla yapmıyorlar, dünyevi göstergelerle hesaplamaya çalışıyorlar.

İktidarlar sürdüğü sürece kimin iktidar olacağı, savaşlar sürdüğü sürece kimin galip çıktığı ikinci dereceden kalıyor. Arendt’e göre (1997)“İçlerinden birisi kazanırsa ikisinin de sonu olacak”. Dini, teokratik yönetimler, aralarında derece farkları olsa da insanın, bitkinin hayvanın üstüne çıkıyor. 

23 Nisan savaşların öksüz yetim çocukları için ilan edilmişti. Seküler bir gündü. Milliyetçi yanları neydi, nasıl bir rol oynuyor, ayrıca sorgulanabilir. Ayrıca Cumhuriyetin ilanı ile özdeşleştirilmiş bulunuyor: “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir”.

Ancak “millet” de iki farklı anlam taşıyor, Fransız İhtilalinden beri seçme seçilme, yasa önünde eşitlik tüm yurttaşlarındır başka bir anlam içeriyor. İslâm anlayışında, Osmanlı’da tek başına söylenirse, Müslümanları, İslâm hükümlerini, şeriatı ifade ediyor, zimmîleri ikincil sınıf sayıyor.

Batı koloniyalizmi, Afrika’yı sömürgeleştirdi, Boko Haram, IŞİD sonuçtur denebilir mi? Emperyalizmi mi, İslâm yönetimleri mi, hangisini üstün saymalıyız? Mantıkta bir yanlış diğerinin doğru olduğunu göstermez.
Din devletleri, para pul, ataerkillik sulh durumunda da zihinleri çocukları kadınları kendi sömürgesi haline getirmiyor mu?

Kandiliniz mübarek olsun. Üç aylar, Kutlu Doğum mübarek olsun. Batı emperyalizmi batsın da Osmanlı, IŞİD, Boko Haram da mübarek olsun mu?

Çocuklar AKP’nin, “Millî” Eğitimin çapulu mu?

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...