19 Nisan 2015 01:00

Metalde 'sözleşme yenileme' imkanı

Metalde 'sözleşme yenileme' imkanı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Metal iş kolunda MESS’le Türk Metal Sendikası arasında yapılan toplusözleşme yeniden Türk Metal üyesi işçilerin gündeminde.

Aslına bakılırsa 2014 aralık ayının ortasında imzalanan MESS-Türk Metal sözleşmesi, işçiler tarafından “ihanet sözleşmesi” olarak görülmüş, metal işçileri çeşitli biçimlerde tepki göstermiş, MESS ve Türk Metal yöneticileri, işçi tepkisini işten atma tehdidi ve başka bildik baskı yöntemleriyle bastırmıştı! Dahası bu “ihanet sözleşmesi”ne karşı Birleşik Metal İş Sendikası ve üyeleri grev kararı almış, 29 Ocak 2015’te greve çıkmış, ancak bu grev de Hükümet tarafından yasaklanmıştı.

Şimdi Birleşik Metal İş ile MESS arasındaki sözleşme Yüksek Hakem Kurulunda!

Ancak ne MESS-Türk Metal’in baskıları, ne Birleşik Metal’in grevinin yasaklanması ne de işçiler üstünde estirilen işten atmalara varan baskılar MESS-Türk Metal arasındaki “ihanet sözleşmesi”ne tepkileri tümüyle sindirebildi. Bu tepkileri Evrensel okurları işyerlerinden gelen haberler, işçi mektupları ve çeşitli etkinliklerle ilgili haberler üstünden izledi.

Özellikle de Birleşik Metal’in grev kararı Türk Metal üyesi işçiler tarafından kendi grevleri gibi görülmüş, “ihanet sözleşmesi”ne karşı mücadelenin bu grev etrafında birleşeceği umulmuş, bu doğrultuda da kimi tepkiler gösterilmeye başlanmıştı. Ancak grevin yasaklanması, Türk Metal üyesi işçiler için de hayal kırıklığı olmuştu! Dün gazetemizde yer alan Hakkı Tali’nin haberinde, Bosch fabrikalarında MESS’le yapılan sözleşmenin Türk Metal-MESS sözleşmesinden “daha iyi bir sözleşme” olarak bitmesinin, Renault ve TOFAŞ işçilerini yeniden harekete geçirdiğini gösteriyor.”İhanet sözleşmesi”nin uygulandığı diğer metal fabrikalarında da hoşnutsuzluğun yayıldığı belirtiliyor.

Çünkü işçiler soruyor: “Madem Bosch’ta daha yüksek kazanımlı sözleşme yapılabildi de neden MESS-Türk Metal arasındaki iş kolu sözleşmesi bu kadar kötü bir sözleşme olarak imzalandı?”

Yanıtı da veriyorlar: “Demek ki, bizim sözleşmemiz Türk Metal yöneticileri tarafından satıldı!”

Ve elbette işçiler, Bosch işçilerinin daha önce Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal’e geçtiklerini ama işçilerin bir bölümünün Bosch patronu-Türk Metal iş birliği ile tekrar Türk Metal’e geçirilerek Türk Metal’in zor bela yetki aldığını da bildikleri için, “Bosch işçisi yeniden Birleşik Metal’e geçer korkusundan iş kolu sözleşmesini Bosch’ta uygulayamadılar” diye yorumluyor.

Ve metal işçileri bir kez daha tepkilerini eyleme dökmek için harekete geçmiş bulunuyor.

Renault, TOFAŞ işçileri, Türk Metal yöneticilerine tepkilerini, yemek boykotu ve vardiya çıkışlarında alkışlı protestolarla, sendika binasına yürüyüp, sendikacıları protesto eden sloganlar haykırarak dile getiriyor. “Madem Bosch’ta böyle sözleşme imzalayacaktınız, o zaman bizde niye böyle kötü bir sözleşme imzaladınız” diyen işçiler, ihanet sözleşmesi kapsamındaki diğer işçileri de  “Uyuma davana sahip çık” sloganlarıyla mücadeleye çağırıyor.

Ve tabii bilineceği gibi, işyerleri kaynarken, Türk Metal’in merkez ve şube yöneticileri ortada yok! Atanmış sendika temsilcileri de süklüm püklüm!

Valilik ise işçilerin eylemde olma ihtimali olacak yerlere “çevik kuvvet” sevkine başlamış!

Sendikacıların patron ve polis baskısıyla işçilerin tepkisi bastırıldıktan sonra ortaya çıkması bekleniyor!

Şimdi; Bosch’taki yeni sözleşmeden sonra; Yüksek Hakem Kurulu (YHK), Birleşik Metal’in sözleşmesini MESS-Türk Metal sözleşmesi gibi bağıtlarsa, YHK’nin MESS ve Türk Metal’le koordineli çalıştığı ortaya çıkacak. Yok eğer YHK, Birleşik Metal’in sözleşmesini Bosch’ta imzalanan sözleşme gibi bağıtlarsa, Türk Metal’in MESS’le satış sözleşmesi yaptığını da karara bağlamış olacak!

Renault ve TOFAŞ’taki hoşnutsuzluk Birleşik Metal’in örgütlü olduğu işyerlerindeki var olan ve grev yasağı ile baskı altına alınan hoşnutsuzluğun eyleme dönüşmesiyle de birleşebilme potansiyeli taşıdığı da dikkate alındığında, metal iş kolunda “sözleşme yenilemesi” tepkilerinin genişleyen ve derinleşen bir mücadeleye dönüşmesi ciddi bir imkan olarak ortaya çıkmış görünmektedir.

Bu, metal grevinin yasaklanmasıyla bastırılan sürecin yeniden canlandırılıp sonucuna vardırılması imkanıdır.

Bu, metal işçileri ve mücadeleden yana sendikacılar için olduğu kadar sınıf partisi ve tüm emek mücadelesi dostları için, metal iş kolundaki Türk Metal-MESS oyununa darbe vurma ve sendikal harekete Hükümet müdahalesine karşı da yeni bir mevzi tutma imkanıdır!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa