29 Mart 2015 00:54

Çanakkale kuşatması 2015

Çanakkale  kuşatması 2015

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dün TRT Haber’de Özge Uzun’un sunduğu sabah programına Ümraniye Belediyesi Başkanı Hasan Can konuk oldu. Bir belediye başkanının televizyona davet edildiğinde kendi belediyesini veya genel olarak yerel yönetimleri ilgilendiren konulardan söz etmesi beklenebilir. Ama o eskilerde kaldı. Artık büyükşehir ve ilçe belediyelerinin bambaşka işlevleri var.

Ümraniye büyük bir ilçe. İstanbul’un 39 ilçesi arasında nüfus açısından üçüncü sırada. Resmi kaynaklara göre 675 bin kişinin yaşadığı bir bölge. Belediye Başkanı Can, ise 4 Mart’ta Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde açılan bir resim sergisinden söz ediyor: “100. Yılında Çanakkale Zaferi” resim sergisi.
Mesele aslında resim sergisi değil. Aslında Çanakkale Savaşı da değil. Belediye başkanı anlattıkça açığa çıkıyor. Anlatının kurgusu şöyle: “Çanakkale Zaferi aslında Anadolu’nun zaferi değil. Balkanlardan 50 bin asker gelmiş, çarpışmış. Osmanlı toprağı olan her yerden gelmiş askerler.” Belediye başkanı hiç yerel meselelerden söz etmiyor; Çanakkale’den Saraybosna’ya dek uzanıyor. Resimler 17 Mart’ta Saraybosna’daki Milli Kütüphane’de sergilenecekmiş.

Sergi ile ilgili ilk program bu değil. Belediye başkanı TGRT Ana Haber’de canlı yayında da serginin anlam ve önemini anlatmış. Başkan Yardımcısı Türkan Öztürk ise Kanal 24’te “Akşama Doğru” programında canlı yayına çıkmış.

Belediye başkanının anlattıkları, “Cumhurbaşkanı talimatıyla Çanakkale’de yapılan tarihin en görkemli anma töreni” hepsi büyük bir oyunun parçası. Çanakkale bir iman zaferi, bir ümmet zaferi. Osmanlıcılık çok yaşa...
***
Ümraniye Belediyesi’nin Çanakkale ile ilişkili çalışmaları yeni değil. Geçen yıl “Geleneksel Şiir Yarışması” için belirlenen tema “100. Yılında Çanakkale Zaferi” idi. Çok daha önce, Hasan Can belediye başkanı seçildikten hemen sonra Düşlerevi Çizgi Film Stüdyosu’na hazırlatılan “Çanakkale Geçilmez” adlı çizgi film, 2005’de kimi televizyon kanallarında yayımlanmış ve propaganda içerdiği için epey eleştirilmişti. 
Şu an belediye web sitesinde ve YouTube’da bulunan bu çizgi film hakkında Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçbay, “Hepsi palavradan ibaret. Tarih böyle söylemiyor. Şimdiye kadar bu ruhani zat yardım etmemiş de, mayın döşenirken mi yardım etmiş? Bu ruhani propaganda. Kendilerince İslami propaganda yapıyorlar.

Çanakkale Savaşı’ndan Ümraniye Belediyesi’ne ne? Önce gitsin yollarını yapsın. Filmi illa ki çekecekse, doğrusunu çeksin. ‘Çanakkale Zaferi imanla kazanıldı’ demeye çalışıyorlar. Bunların önüne geçmek gerekiyor. Çocuklara bu savaş böyle öğretilemez,” demişti.

***
Söz konusu bir çizgi film olduğu için hemen düşünmek gerekiyor. Neden bir çizgi film? Çünkü hedef çocuklar. Çocukların kafasına din-iman işlenmesi için çizgi film ve Çanakkale çok iyi bir ikili. Bu berbat çizgi filmi yaptıran belediye başkanının zamanında AKP İstanbul örgütü tanıtım ve medyayla ilişkilerinden sorumlu olduğu ve belediye web sitesinde “İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü” mezunu olarak tanıtıldığı gibi ayrıntılar da önemli olsa gerek. 

Diğer ayrıntılar? “Çanakkale belgeseli” yaptıran Zeytinburnu Belediyesi. On binleri Çanakkale’ye taşıyan Fatih Belediyesi. “Çanakkale’yi görmeyen kalmayacak” afişleri hazırlatan Küçükçekmece Belediyesi. Hepsi kamu bütçesinden.

Sonuç olarak, AKP tarafından yönetilen belediyelerin toplumu “dine imana getirme” işlevini yüklendiği apaçık ortada. Çanakkale Savaşı bu çalışmalarda çok önemli bir öğe. Hedef kitle geniş ama özellikle çocuklar hedef alınıyor. O “dindar ve kindar nesil” başka nasıl üretilecek?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa