25 Mart 2015 01:02

Yüksek gerilim

Yüksek gerilim

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Doğal bir kuraldır, iki uç arasındaki her türden bağlantının kopma ya da kırılma eğilimine girmesi, uçların kendi içlerindeki çelişkilerin yoğunlaşmasına bağlıdır. Bu aynı zamanda, bağlantıya yüklenen güçlerin kendi aralarındaki çelişkilerin de keskinleşmesi demektir. Bu durumda bağlantı üzerinde bulunan birikimler, uçlara doğru akmaya ve uçlarda yoğunlaşmaya başlar. Bu da ana bağlantının zayıflamasına yol açar. Ama aynı anda uçlarda da aşırı yüklenme başlamıştır. Yine kuraldır, aşırı birikimle ağırlaşan her uç kendi içinde de bölünme eğilimine girer. İçten parçalanması artık kaçınılmaz hale gelir. Yeni uçlar ve yeni bağlantılar doğar. 

Bu felsefe bulamacını süzerek, yaşadığımız her duruma göre bir yorum çorbası çıkarabilirsiniz. Aklınızı ve hayal gücünüzü kullanarak, çağrışımlardan ve benzetmelerden yararlanarak, ister Ortadoğu meselelerine, isterseniz siyasal ya da ekonomik krizlere uygulayabilirsiniz. 

Bütün dünya, yüksek gerilim bölgesidir bugün. Her ülke, her toplum kendi payına düşeni alıyor ve kendi gerilimleriyle dünyanın yüksek gerilimini besliyor. İçinden geçtiğimiz tarihsel süreç, büyük kopuşlara, büyük parçalanmalara ve yeni doğumlara hazırlanan bir hareketin anası olmaya hazırdır. 

Türkiye özel olarak bölgenin ve dünyanın yüksek ge-rilim hattında gittikçe gerginleşip zayıflayan bir bağlantı noktasında duruyor. Bu içeride uç durumunda olan “güçlerin” kendi aralarındaki çeşitli yeni gerilimlere ve uçlarda yoğunlaşma eğilimini güçlendiriyor. Her bağıntı kopma noktasına kadar geriliyor, uçlardaki birikim bölünmelere, yeni uçların doğmasına ve yeni bağlantıların uç vermesine sebep oluyor. 
Manzara ilginç, tehlikeli ve verimli sonuçlar vermeye elverişlidir. 

Bizim başlıca meselemiz şimdi demokrasidir ve demokrasi aslında kendi başına bir yüksek gerilim hattı halindedir. Bir ucunda iktidar sahipleri, diğerinde geniş halk kitlelerinin bulunduğu bu gerilim hattı, aşırı yüklenmiştir ve uçlar arasında neredeyse bir kopuş anına doğru ilerlemektedir. 

Şimdi olup bitenleri, bu büyük hareketin küçük işaretleri olarak değerlendirebiliriz. 

Uzun uzun konuşulabilir, kestirmeden gidelim; sonuç şudur: Durum iyidir ve geniş halk kitleleri için büyük olanakların doğduğu bir süreçten geçtiğimizden kuşku duyulamaz. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa