07 Mart 2015 00:50

Şifreli telefon

Şifreli telefon

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Güvenli sayılan iletişim kanallarının izlenmesinin bu kadar normalleştiği bir dönemde hemen her anayasada tanınan iletişimin gizliliği hakkını korumak oldukça zor. Dünya genelinde devlet dinlemelerinin bu düzeyde arttığı, Echelon ve benzeri tüm iletişimi dinleme projelerinin açıkça tartışıldığı bir dönemde iletişimin gizliliği hakkının savunulması da önem kazanıyor. Elbette iletişimin gizliliği ile ilgili hemen her tartışmanın standart argümanı olan “Gizleyecek bir şeyim yok ki” cümlesini bu tartışmaya da kullanacak kalabalık bir güruh var. Ancak bu güruhun dahi duvarları camdan yapılmış, perdesiz bir evde yaşamak isteyeceklerini ya da mektuplarını zarfa koymadan postaya vereceklerini zannetmiyorum. Sayısal iletişimde şifreleme, mektubunuzun başkaları tarafından görülmesini engelleyen zarftır. Her merak edenin evinizin içine bakmasını engelleyen duvarlar ve camınızdaki perdelerdir. Ve iletişimimizi takip etmek isteyen bu yasal röntgencilerin işini kolaylaştırmak gibi bir niyetimiz de olmadığına göre...

İletişimin uçtan uca şifrelenmesine dair çözümler -en azından teknoloji piri olmayanlar için- ya oldukça karmaşık ve meşakkatli ya da fazlasıyla yüksek ücretli idi. Geçtiğimiz pazartesi Open Whisper Systems, iOS için Signal adlı uygulamalarının yeni sürümünü yayınladı. Bu yeni sürüm ile birlikte mobil platformlar arası şifreli haberleşme çok daha kolaylaştı. Yüksek ücretli çözümleri bir yana bırakacak olursak pratik kullanım kolaylığına sahip Android ile iOS arasında güvenli ve şifreli bir metin ya da sesli görüşme sistemi yoktu. iOS’taki Signal uygulamasının son güncellenmesi ile birlikte, mobil platformun baskın iki ögesi arasında açık kaynaklı, ücretsiz ve güvenli bir çözüm artık mümkün. 

Open Whisper Systemsin iOS ve Android uygulamalarının (Signal 2.0, TextSecure, RedPhone) açık kaynaklı olması oldukça önemli. Kaynak kodun incelenebilmesi, konunun uzmanlarının yazılımın güvenliğini, protokollerini ve şifrelemeyi rahatça analiz edebilmelerini sağlıyor. iOS’ta Signal ile Android’deki tamamlayıcıları TextSecure ve RedPhone sayesinde diğer Signal/TextSecure/RedPhone kullanıcıları ile her hangi bir kullanıcı hesabı oluşturmaya gerek kalmadan sadece telefon numaranızı kullanarak uçtan uca şifreli olarak haberleşebilirsiniz. Son bir not: Sistem güvenli olmakla birlikte telefonunuza sızan virüs vb. nedeniyle doğrudan dinlenmeniz olasılığı her zaman var.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...