05 Mart 2015 01:00

Bu nasıl özür?

Bu nasıl özür?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ergin Ataman’ın, Galatasaray basketbol takımı ve milli takım başantrenörü sıfatıyla imzaladığı bir özür metni 28 Şubat günü Türkiye Basketbol Federasyonunun internet sayfasında yer aldı.
Neyin sonucunda bu özür dilenmişti?
Hatırlayalım.
8 Şubat günü Galatasaray ile Eskişehir arasında oynanan basketbol maçının devre arasında Ergin Ataman 19 yaşındaki genç oyuncusu Göktürk Ural’a hakaret ederek tokat atmıştı. Oyuncunun babasının olayı basketbol federasyonuna taşıması üzerine kamuoyu olayı öğrendi.
Tepkiler üzerine Ergin Ataman özür mü diledi?
Hayır, tam tersine, tepki gösterenlere tepki gösterdi.
”Göktürk’e tokat attım. Çünkü ciddiyetsizdi. Bu olay yüzünden beni isteyen istediği yere şikayet edebilir, Basketbol Federasyonu orada. Soyunma odası nedir? Bir takımın yatak odasıdır. Orası bizim özel alanımız.”
Satır başlarına yer verdiğimiz bu açıklamada hiçbir özür tonu var mı?
Aksine Ergin Ataman son derece “sakat” bir mantıkla, soyunma odası bizim özel alanımızdır, orada olan orada kalır diyerek bir anlamda genç oyuncuya uyguladığı şiddeti meşrulaştırıyordu.
Peki, aynı sıralarda Özgecan’ın hunharca katledilmesinin ardından sosyal medyada yaptığı saçma sapan yorumlar nedeniyle Nihat Doğan’ı haklı olarak kongre üyeliğinden ihraç etme kararı alan Galatasaray yönetimi ve Başkan Duygun Yarsuvat, Ataman hakkında ne diyordu?
İyi bir hukukçu ve akademisyen olan Duygun Yarsuvat belki de inandığı birçok değeri ayaklar altına alarak, “Tokat olayı herkesin içinde değil soyunma odasında yapılmış. Her sporda insanlar soyunma odasında birbirlerine girerler. Ergin Ataman bir hata yapmış olabilir ama Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli koçlarından biri olan Ataman’ı cezalandırmam” açıklamasını yapıyordu.
Arka arkaya hem medyada hem divan kurulunda benzer açıklamaları yapan Yarsuvat, Ergin Ataman’ın “sakat” mantığını bir adım daha ileriye taşıdı. Tokat olayı herkesin içinde olmadığına göre “sorun yoktu”. Sorun varsa da,  “Ataman’ın yaptığı hata olarak değerlendirilirse de” mevcut yönetim bir ceza vermeyi düşünmemekteydi.
Şiddeti “sıradanlaştıran”, büyük oranda “mazur” gösteren bu açıklamaların “nedeni ne” diye boşuna sormayın, Galatasaray’ın içinde bulunduğu mali durumun, ilkelerin önüne geçtiğini görmek için keskin gözlemler yapmaya gerek yok.
Ancak Basketbol Federasyonu disiplin kurulu Galatasaray yönetimi gibi düşünmedi ve Ergin Ataman’a 75 bin lira para cezası verdi. Cezanın verilmesinde spor kamuoyunun Ataman’a yönelik tepkisinin büyük etkisi olduğunu söylemek için derin analizler yapmaya gerek yok. Cezanın ardından, olayın üzerinden 20 gün geçtikten sonra Ataman’ın özür metni federasyonun internet sitesinde yayımlandı.
Göktürk Ural’ın adının bile geçmediği metinde, “Davranışımın hata olduğunun farkındayım, tüm spor kamuoyundan özür dilerim” diyen Ataman’ın yaptığı hatayı anlaması anlaşılan 20 gün sürmüştü.
İki hafta evvel Galatasaray yönetiminin Nihat Doğan’ı ihraç ederken, Ataman’a sahip çıkmasını “ikiyüzlülük” olarak değerlendirmiştim. Bu özür metni ise hem “ikiyüzlülüğün” hem de “samimiyetsizliğin” alametifarikası olarak federasyonun internet sitesinde duruyor. Ataman samimiyse sadece bizden değil oyuncusundan da özür dilesin ve genç oyuncu Göktürk Ural’ın “harcanmayacağını” spor kamuoyuna tatmin edici biçimde göstersin. Aksi durum başantrenörlük maaşını almaya devam etmek için “samimiyetsiz” bir özür metninin altına imza atmaktan başka bir anlam taşımayacak ki zaten “gerçek” bu değil mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...