28 Şubat 2015 01:00

Türkmenistan modeli dururken ne Meksika'sı?

Türkmenistan modeli dururken ne Meksika'sı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerde alışverişe çıkmış müşteri gibi kafasındaki Türk usulü başkanlığa uygun model arıyor. Son ziyaret Meksika olunca orada başkanın  yasama organı üzerindeki  yetkisi  Erdoğan’ın çok hoşuna gitti. İç Güvenlik Paketi’nin kolayca geçebilmesi gerektiğine inandığı için bu yetki kritik öneme sahipti.
Önümüzde hangi ülke ziyareti olacak bilmiyorum ama bence başkanlıkla yönetilmeyen ülkeler programdan çıkarılmalı! Gerçi İngiltere’nin de aslında başkanlık modeli ile yönetildiğine inanan bir Cumhurbaşkanı için liste oldukça geniş tutulabilir.
Yine de asıl önemli olan neye ihtiyaç duyduğunuz yani ne aradığınızdır. Eğer saray, başkanlık sisteminin bir parçası ise İngiltere Kraliçesinden de alınacak örnekler olabilir!
Vakit daralıyor. Şunun şurasında 7 Haziran seçimlerine üç ay kaldı. Daha seçim kampanya metinleri hazırlanacak. İktidar partisinin bazı temsilcileri, kampanyanın başkanlık üzerine oturmasından ciddi endişe duyuyor ve ayak sürüyorsa da  iş olacağına varacak.
Başkanlık yolunda gerekli olan brüt 400 vekil için sadece HDP değil MHP’nin  de baraj altında kalması şart. Bunun en kestirme yolu, HDP’nin sadece Kürt bölgelerinde çatışma ortamına çekilmekle kalmayıp batı illerinde de MHP ile karşı karşıya getirilmesinden geçer.
Neyse biz asıl konumuza dönelim.
Erdoğan’ı ülke ülke gezmekten kurtaracak ve bu dar vakti en verimli biçimde kullanacak yol Türkmenistan’dan geçmektedir. Türkmenbaşı tarafından kurulan düzen, sahiden ne ararsan var denebilecek düzeyde.
Erdoğan’ı çok iyi anlayan, onun ne istediğini gayet iyi bilen danışmanlar, Türkmenistan’a gidip kısa bir çalışma yapsalar aradıkları her şeyi bulacaklardır. Devlet başkanının adına basılan kitabın kutsal kitap bağlamında ele alınmasından tutun, takvimdeki aylara Türkmenbaşı’nın akrabalarının isimlerinin verilmesine kadar son derece geniş yetkilerden söz ediyoruz.
Ne merkez bankası ayak sürüyebilir ne yargı söz dinlemezlik edebilir. Beyefendi ne diyorsa o.
Hem Türk usulü için yanı başımızda Türkmenistan dururken ta Meksikalardan rejim ithal etmek bize yakışır mı ?
Basın özgürlüğü, cezaevlerinin durumu, örgütlenme ve muhalefet hakkı gibi konuları çok abartmayın!  Yeni Türkiye ve ileri demokraside bunlar önemsiz ayrıntılar !

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...