28 Şubat 2015 01:00

Ağ tarafsızlığı (şimdilik) kazandı

Ağ tarafsızlığı (şimdilik) kazandı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnternet servis sağlayıcılarının ve hükümetlerin, netteki tüm veriye eşit davranması; kullanıcılar, farklı içerikler, siteler, uygulamalar ve donanım ayrımcılığı yapmaması ilkesi ağ tarafsızlığı olarak tanımlanıyor. Uzunca bir süredir başta ABD olmak üzere ağ tarafsızlığının kanunlarla güvenceye alınması tartışılıyor. Ağ tarafsızlığı savunucuları, servis sağlayıcıların elinde içerik ve sitelere erişimi yavaşlatma, sınırlama ve hatta bloklayabilme gücüne sahip olmasının kötüye kullanıma ve ticari kazanca fazlası ile açık olduğunu savunuyor. Servis sağlayıcıların torrent ve benzeri P2P bağlantıları yavaşlatması, yavaşlatacakları bağlantıları belirleyebilmek için derin paket denetimi ve benzeri kullanıcıların gizliliğini ihlal eden yöntemlere başvurmaları gibi olaylar ağ tarafsızlığının ihlali olarak görülüyor.
Birkaç gün önce Amerikan Federal İletişim Komisyonu (FCC) ağ tarafsızlığını güçlendirecek yeni bir yönetmeliği iki ret oyuna karşılık üç oyla yayımladı. ABD’de çıkan bir yönetmelik bizi neden ilgilendiriyor denebilir ancak FCC internet altyapısının ciddi bir kısmının ABD’de yer alması nedeniyle yetkisi ve etkisi oldukça yüksek bir komisyon. Yeni yönetmelik site ve uygulamaların engellenmesine, bağlantıların yavaşlatılmasına ücretli hızlı veri otoyollarına ciddi kısıtlamalar getiriyor. Üstelik bu kısıtlamalar mobil internet servis sağlayıcıları da kapsıyor. Yönetmeliğe göre servis sağlayıcılar ticari amaçlarla hız kısıtlaması yapamayacak. Yeni yönetmelik yasal prosedürler tamamlandıktan sonra birkaç ay içinde devreye girecek.
Komisyonda ret oyu veren iki cumhuriyetçi üye de memnuniyetsizliklerini fazlası ile ifade etti. Michael O’Rielly yönetmeliğin politik olduğunu ve ağ tarafsızlığının tümüyle gereksiz olduğunu söylerken Ajit Pai ise söz konusu yönetmeliğin daha yüksek internet bağlantısı fiyatlarına ve daha düşük hızlara yol açacağını iddia etti.
Muhtemelen servis sağlayıcılar tarafından mahkemeye götürülecek bu yönetmeliğin kaderi ne olur şimdilik öngöremesek de ağ tarafsızlığının büyük bir zafer kazandığını ve yönetmelik iptal edilse dahi tartışmanın burada sonlanmayacağını söyleyebiliriz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...