26 Şubat 2015 00:59

Adım adım diktatörlük

Adım adım diktatörlük

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İç Güvenlik Paketi bir iki gün içinde Meclisten geçecek. Bu paket sadece molotof ve sapan kullananlara verilen cezaların arttırılması, gösterilerde yüzünü gizleyenlerin cezalandırılmasını içermiyor. Yasa yürürlüğe girdikten sonra gösteri yapmak neredeyse imkansız hale gelecek. Yeni yasadan sonra, polis isterse en barışçı gösteriyi bile yasa dışıdır gerekçesi ile engelleyebilir ve bu gösteriye katılanlar en az iki buçuk sene hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Sadece gösterilere yasak getirilmiyor. Telefon dinlemede de iktidara yeni olanaklar sağlanıyor. Artık polisin talebi üzerine iki gün hakim kararı olmadan telefonlar dinlenebilecek, telefon dinlemeye izin verecek hakim de Ankara’ya iktidar tarafından atanmış tek hakim olacak.
Sosyal medyada da aynı yöntem. Hakim kararı olmadan Twitter ve Facebook gibi hesaplar erişime kapatılabilecek. Daha sonra hakim denetimine sunulacak ama hakim de iktidar tarafından (HSYK eliyle) atanmış hakim olacak.
AKP bununla da yetinmiyor, herkesi merkezden kontrol altında tutmaya çalışıyor. Herkesin adresleri merkezden takip edilebilecek, adresini gizleyenler cezalandırılacak, çipli kimlik kartları ile hareketleriniz kontrol edilebilecek. Hatta, mavi kart uygulaması ile resmi dairelerdeki işlemleriniz dışındaki günlük işlemlerinizle de kontrol edileceksiniz.
Tam bir “Büyük Birader Bizi Gözetliyor” rejimi.
Bunun üstüne hâlâ Tayyip Erdoğan başkanlık sistemi diye tek adamlık sistemini dayatıyor. Salı günkü konuşmasında bir de Meksika örneği diye bir şey ortaya attı. Buna göre “başkan” her şeyin başkanı olacakmış; idarenin, yasamanın ve yargının. Meksika’da yargının başkanı dahi devlet başkanı diyor. Erdoğan’ın tarifi başkanlık değil, padişahlık sistemidir. Seçimle gelen padişah! Tabii, ne zamana kadar seçimle gelecek? Bir sonraki adımın “Başkan artık seçimle değil, irsiyet bağı ile silsile yoluyla gelir” derlerse şaşırmamak gerek.
Tek adamın, hukuk dışı diktatörlüğüne ne kadar erken karşı çıkılsa o kadar önlemek mümkündür. Çünkü, diktatörlük için atılacak her yeni adım karşı çıkma yollarını da daraltmakta, insanların elini kolunu bağlamaktadır.
Bunun için, yapılabilecek en geniş ittifak, hiçbir “ama” denmeden bir an önce yapılmalı, seçimlerde AKP’nin tek başına Anayasayı değiştirebilecek kadar milletvekili çıkarması mutlaka önlenmelidir.
Yoksa, çok geç olacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...