28 Ocak 2015 01:00

Grev, MESS-Türk Metal kalesine golle başlayacak!

Grev, MESS-Türk Metal kalesine golle başlayacak!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye’nin siyaset gündemi, sıkça olduğu gibi şu günlerde de sıcak ve yoğun!
Bir yandan “SYRIZA’nın zaferi” tartışılıyor öte yandan Kobanê halkının IŞİD’in çetelerini Kobanê’den sürmesi ve Kobanê’nin kurtuluşu (ve kuruluş yıl dönümü) kutlanıyor.
Kobanê halkının zaferini, IŞİD’e karşı direnişini bir türlü hazmedemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aklına getirdiği ilk şey ise “Kuzey Suriye’de bir Kürdistan kurulması” olmalı ki; Somali’den dönerken, daha ayağını yere basmadan verdiği demeçte, “Kuzey Irak’tan sonra bir de Kuzey Suriye istemiyoruz. Buna izin vermeyiz” dedi. Yetinmedi Cumhurbaşkanı, uçakta 2015 seçiminde Hükümete, “Bu seçimin ana tezi başkanlık sistemi olmalıdır” diye direktifini verirken, sanki “iki başlılığı” kendi yaratmamış gibi, “Başkanlık sisteminin yapacağı en önemli şey ‘İki başlılığı kaldırmak’ olacaktır” diyerek, bir kez daha herkesi kör alemi sersem saymaya devam edeceğini gösterdi.
Ancak siyasetin bu yoğun gündemi içinde Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin ve sendikaların aldığı grev kararı da adım adım Türkiye gündeminin üst sıralarına yükselmektedir.
MESS ve Türk Metal bürokrasisi, 29 Ocak’ta başlayacak grev öncesinde grevci işçiyi son bir hamleyle arkadan vurmak için harekete geçerek, 8 fabrikada “grev oylaması” yaptırmak için girişimde bulundular.
MESS ve Türk Metal’e ilk yanıt; Gebze’de kurulu Alstom işçilerinden geldi.
Sandıktan çıkan oylara göre; 180 işçi “greve hayır” derken 670 işçi de “greve evet” dedi.
Oysa patron grev oylamasına 228 imza ile başvurmuştu. Fabrikadaki sendika üyesi işçi sayısı ise 660’tı. Yani patronun baskısıyla “grev oylaması” isteyen işçilerden en az 48’i gizli oylamada “greve evet” demiştir. Dahası fabrikada sendikalı işçi sayısı 660 olmasına karşın “greve evet” diyen işçi sayısı 670’i bularak, sendika üyesi olmayan en az 10 işçinin de “greve evet” dediği anlaşılmaktadır.
Alstom örneğinde açıkça görülmektedir ki, fabrikalarda “kapsam dışı” işçi sayısı çok fazladır. Ve Sendika Yasası’na göre kapsam dışı işçiler sendikalı olamamakta ama sendikanın ve üyesi işçilerin aldığı grev kararının ortadan kaldırılması için yapılan grev oylamasında oy kullanabilmektedirler. Bu açıkça sendikal faaliyeti bastırmak üzere patronları güçlendiren bir düzenlemedir ve grev söz konusu olduğunda patron bu silahı kullanmaktadır.
Alstom işçileri, patrona bu fırsatı vermemiştir ama sendikal harekete, bu işçi-sendika düşmanı düzenlemeyi kaldırmak için de mücadele etmesinin önemini hatırlatmıştır.
MESS-Türk Metal ittifakına karşı Alstom işçileri, herhalde onların beklediğinden daha sert bir tokat atmıştır. Bu tokadın arkası da gelecek, grev oylaması yapılacak diğer fabrikalarda da arka arkaya, sağlı sollu tokatlar gelecektir!*
Birleşik Metal-İş üyesi grev kararı alan işçiler açısından da bu “grev oylaması” bir “güven oylaması” olmuş; metal işçisi grev kararını ortaya koyarak, grevden endişe duyan işçi ve emek dostu çevrelere “iman tazelemeleri” için bir dayanak sunmuştur. Elbette işçiye güven veren işçilerin “grev kararlılığı” MESS-Türk Metal ittifakının saflarında da herhalde yeni endişeler ve kaygıların yayılmasına yola açmıştır, açacaktır.
MESS’in Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin çalıştığı fabrikaların patronları da herhalde şimdi, grev oylamalarından sonra bir kez daha şapkalarını önlerine koyup düşüneceklerdir: MESS’in büyük patronlarının dediğini mi yapıp MESS-Türk Metal dayatması TİS’in arkasında mı duralım yoksa işçilerimizle anlaşarak, MESS’i kendi kaygılarıyla baş başa bırakarak yolumuza devam mı edelim?
Elbette bu oylamadan sonra Türk Metal üyesi işçiler de daha büyük bir umutla Birleşik Metal-İş üyesi işçilere bakacak, grevi destekleme konusunda kendilerine düşenleri bir kez daha düşünecek, grevi destekleme konusunda yeni kararlar almak için daha kararlı olacaklardır.
“Grev oyalamaları”ndan zaferle çıkacak işçiler, yarın greve 1-0 önde başlayacaktır. Çünkü patronlar işçinin kalesine nizami olmayan bir gol atmak, grev öncesi moral bozmak istemişlerdir. Ama patronların bu “gol” girişimi işçilerin “barajına” çarparak, metal patronlarının, MESS-Türk Metal ittifakının kalesine (aynı kaledir) “gol olmuş”tur!
(*) MESS’in dayatmasıyla yapılan grev oylamaları dün Kroman Çelik, Sarkuysan, Çayırova Boru ve Yücel Boru’da da yapıldı. Bu oylamalar da Alstom’da olduğu gibi sonuçlandı. Sandıklardan sendika üye sayısının üzerinde greve evet oyu çıktı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa