27 Ocak 2015 00:52

Yas tutmak

Yas tutmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yas tutmaya alışkın bir milletiz ne de olsa. Dostlarımız, meslektaşlarımız, yazar, çizerlerimiz kayıp gidiveriyor aramızdan. Üzüntümüzü içimize akıtarak, kendi üslubumuzca, yas tutarız biz de. Devlet erkinin buyruklarınca siviller, askerler ille de gençler öldürülür/öldürülüyor. Hak huk der yasımızı yine yüreğimize gömeriz. Yaşadığımız coğrafyada doğal afetler büyük yıkımlara yol açar. Toplumca yasa boğulur ama ders almayız. Kazanç hırsı, denetimsizlik, insan değerinin, emeğinin hiçe sayılması yüzünden maden ocakları faciaları yaşanır ulusça yasa bürünürüz. Kader deyip çıkıverir etkili ve yetkililer. Acılar havada kalır. Tarihimizde yazılı kaldı onlarca yıllık yargısız infazlar, yakılıp yıkılan köyler, kaybedilen insanlar. Yıllardır her cumartesi günü Galatasaray’da toplanıp  kayıplarını arıyor analar. Aslında bunların tümü de insan hakları  uğraş verenler için temel hak ve özgürlükleri savunanlar için, toplumun duyarlı insanları için birer yas nedenidir. Olmalıdır da…
Suudi Kralı Abdullah ölmüş. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir günlük resmi yas ilan ediyor. Neden? Devlet erki “ülke ilişkileri, protokoller, durum” der pek çok neden sayabilir. Peki koca Devlet Tiyatrolarını, İstanbul Şehir Tiyatrosunu kapamak ne oluyor? Oraları eğlence değil kültür yuvaları, kültür merkezleri, anlayan anlamak isteyen  kim? Anamal düzeninin yoksul ülkeler üzerindeki sömürü ve egemenliğinin önemli parçalarından bir ülke Suudi Arabistan. Varın yasını da sizler tutun devlet büyüklerimiz. Yasla yatıp kalkan halkları rahat bırakın.
Bu topraklarda yaşayan insanlar artık ölülerine ağlamak, yas tutmak istemiyorlar. Barışın, kardeşliğin yeşereceği, eşitlikçi bir toplum istiyorlar. Düşünceyi  ifade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün, bağımsız yargının, insan hak ve özgürlüklerinin temel alındığı çağdaş bir demokraside yaşamak istiyorlar. Böyle bir demokrasi için uğraş verirken hain pusularda öldürülen Hrant Dink, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Abdi İpekçi gibi nice  aydınlık insanlarımız  için asıl  biz yastayız şimdi. Onları öldüren tetikçileri azmettiren kimlerdir? Bilemediğimiz için yastayız. Faili meçhul cinayetleri  aydınlatmakta devlet erki neden böylesine isteksiz ve ağır diye yastayız. Bizim yasımız  giderek büyüyen bir umut. Göz yaşlarımızı içimize akıtalı çok oldu. Şimdi özgür düşünceye sahip genci yaşlısı  ile bilim insanı, gazeteci, sanatçılarıyla birlikte karanlıktan ışığa ulaşma yolunda çağdaş demokrasinin taşlarını döşüyoruz. Dedim ya yasımız aynı zamanda umudumuzdur. 
Gülten Akın’dan bir şiirle bitirelim yazıyı: “Dar Gelir”
    Küllü közler gibi için için yandığımız
    Usulca yandığımız
    Kime sitemdir
    Bağrımızda yıkılası dünyaya
    Yetecek ateşi beslediğimizi
     Kim bilir kim bilebilir

    Varsak koca alanlara
     Otursak
     Otursak dar gelir
     Analar
     Gün gelir
     Kim bilir

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...