20 Ocak 2015 00:51

Mahmutspor

Mahmutspor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Amedspor’a “Türkiye Futbol Federasyonu’na tescilli olmayan” ismi ve amblemi nedeniyle 10 bin TL para cezası verdi.
29 Ekim 2014’teki Olağanüstü Genel Kurulu’yla ismini ve amblemini değiştiren, sakıncasız ismiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor’un Başkanı İhsan Avcı, isim ve amblem değişikliğinin Diyarbakır Dernekler Müdürlüğünce onaylandığını ve değişiklik kararının TFF’ye de bildirildiğini belirtti.
Aradan geçen bunca zaman sonra TFF’nin disiplin kurulunun Amedspor’a ceza icat etmesi Türkiye’de kendi kimliğine sahip çıkarak varlık göstermek isteyen kulüplerin göreceği baskıların en somut işareti.
Sezon başından bu yana Kürt illerinde oynanan müsabakalarda bu baskının özellikle medya eliyle oluşturulmaya çalışıldığına tanıklık ettik.
Kürt takımlarının -haliyle Kürt- taraftarları, yeryüzünün en saçma ritüellerinden biri olan maç öncesi “ulusal marş” okunmasına tepki mi gösterdi? Başladılar “Vatan elden gidiyor” teranesine. 
Maç öncesi ve maç sırasında –maalesef- Türkiye’nin hemen her stadında olduğu gibi futbol şiddeti mi baş gösterdi, başladılar “Açılımın şımarttığı terör” zırvasına. 
Elbette bu cenahın derdi ne şiddet ne küfür. Asıl dert, Kürt takımlarının taraftarlarının tribünlerde kendi kimlikleriyle boy gösterme ısrarı. Maç öncesi Kürt marşlarını okumaları, Öcalan için slogan atmaları... Kendisini nizamın -ve bu kentlerin- sahibi gören sömürgeci anlayış, Kürtlerin kendi kimlikleriyle futbolda varolmasını korkunç bir meydan okuma olarak görüyor.
Amedspor’un adı, logosu, renkleri de öyle görülüyor.
Ve Amedspor’a verilen son ceza da gösteriyor ki, hükümet müzakere sürecine içkin pek çok başlıkta (ör: hasta tutukluların salınması) olduğu gibi bu alanda da ayak diremeyi sonuna kadar sürdürecek ve görüşmelerin gidişatına göre en ufak unsuru dahi masadaki pazarlık gücü olarak görecek.
Bu durumda bize de Çiçek Abbas’ı hatırlatmak düşecek: Amedspor demeyelim de Mahmutspor mu diyelim?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa