02 Ocak 2015 01:00

Afganistan işgalinde bilanço sahtekarlığı

Afganistan işgalinde bilanço sahtekarlığı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

13 yıl önce “Sonsuz Özgürlük” adı altında Afganistan’ı işgal eden NATO ve koalisyona dahil edilen ülkeler, resmi olarak 31 Aralık 2014’de çekilmiş bulunuyorlar. “NATO’nun Afganistan misyonu başarıyla bitti” şeklinde geçilen haberlerde en çok dikkat çeken “13 yıl içinde 3 bin 488 NATO ve koalisyon gücü askerinin ölmesi”ne yapılan vurguydu. Sayısız haberde satır arasında dahi 13 yıl içinde kaç Afgan’ın öldüğü ya da öldürüldüğüne dair bir rakam yer almadı. 
Bu durum doğal olarak insanı daha da öfkelendiriyor.
Ölen askerler hakkında detaylı bilgiler mevcut. Üçte ikisinden fazlası ABD’li. 55 Alman askeri ve üç polisi Afganistan’da hayatını kaybetti. Ölen Afgan güvenlik görevlilerinin sayısı bilinmiyor.
Peki; Afganistan’a “özgürlük götürme”, “dinci terörü bitirme”, “kadınları özgürleştirme” adına 13 yıl önce başlayan bu işgalde kaç Afgan çocuğu, kadını, erkeği; daha açıkçası kaç masum sivil insan NATO tarafından öldürüldü?
Bu sorunun yanıtını bulmak için adeta iğneyle kuyu kazmak gerekiyor.

RESMİ BİLANÇODA ÖLÜ AFGANLAR YOK
13 yıllın bilançosunu çıkaran NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, misyonun başarıyla tamamlandığını söylerken, kendisinin de buna inanmadığı her halinden belliydi. Çünkü, Taliban ve el Kaide Hindukuş Dağları’nda en güçlü dönemini yaşıyor ve ortada yok edilen terör yok.
NATO’nun resmi bilançoda da kaç Afgan sivilin öldürüldüğü yer almıyor. Hiç açıklarlar mı “13 yıl içinde şu kadar Afganlı sivili boş yere öldürdük” diye...
Resmi olarak geri çekilmeden kısa bir süre önce UNAMA (Birleşmiş Milletler Afganistan’ı Destekleme Misyonu) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014’ün Ocak-Kasım ayları arasında 3 bin 188 sivil öldürüldü. Üçte birinin çocuk olduğu tahmin ediliyor. 6 bin 429 sivil de yaralandı. (spiegel.de)
Temmuz 2010’da Afghan War Diary’de yer alan habere göre, 2004-2009 yılları arasında savaş nedeniyle Afganistan’da 25 bin 155 kişi hayatını kaybetmiş. (Wikileaks)
Der Spiegel’in geçen hafta yazdığına göre son beş yıl içinde 7 bin sivil öldürülmüş.
Bu iki rakamdan yola çıktığımızda 2004-2013 arasında 32 bin 155 kişinin öldürüldüğü anlaşılıyor.
Alman Barış Konseyi (Friedensratschlag), işgalin 10. yılı dolayısıyla yayınladığı bilançoda Afganistan’da bütün taraflardan toplam 70 bin 604 kişinin öldüğünü, bunların 43 bininin sivil olduğu dile getiriyordu. (freidenratschlag.de)
İşgalden dolaylı etkilenip ölenlerin sayısının da 20-49 bin 600 arasın olduğu belirtiliyor aynı raporda. Bu rakamlardan yola çıkan Barış Konseyi 10 yıl içinde yaklaşık olarak Afganistan’da 100 bin, Pakistan’da 65 bin kişinin öldüğünü belirtiyor. Son üç yılı da eklediğimizde rakamın çok daha yukarılarda olduğu açık.
Öldürülen Afganların yanına bir de ölen, yaralanan, sendroma giren onbinlerce koalisyon askerini eklememiz gerekiyor. ABD, İngiltere ve Almanya’da binlerce askeri “Afganistan sendromu” nedeniyle tedavi altında. Ve öyle görünüyor ki, yaşadıkları travma öyle kolay geçecek gibi değil.

HER AFGANLI BAŞINDA 30 BİN DOLAR İŞGAL PARASI
Keza başarısızlıkla sonuçlanmış bu işgal için, eğitimden, sağlıktan, sosyal alanlardan kesilen milyarlarca dolar harcandı. Resmi verilere göre 13 yıllık işgalin maliyeti 900 milyar dolar. Ancak gerçekte işgalin yılda 143 milyar dolara mal olduğu belirtiliyor. Ki bu da toplamda 1.9 trilyon eder.  Örneğin Almanya resmi maliyetin 8.7 milyar avro olduğunu açıklarken, gerçek maliyetin 17 milyar avro olduğu basında yer aldı. 
Şu çelişkiye bakar mısınız...
Afganistan’da bir aile günde ortalama 2 doların altında bir gelirle yaşamını sürdürüyor. İşgal için harcanan 900 milyar dolar 30 milyon Afganlıya bölündüğünde kişi başına 30 bin dolar ediyor. Başka bir değişle NATO ve müttefikleri 13 yıl içinde işgali sürdürebilmek için her bir Afganistanlı başına 30 bin dolar harcamak zorunda kalmış. Sözde “yeniden imar” için gönderilen 50 milyar dolar ise çoğunlukla batı yanlısı işbirlikçilerin yemlenmesi için kullanıldı. Yeniden imar, alt yapı hak getire...
Bu rakamlar, NATO üyesi ülkelerde halktan kesilerek savaşa ayrılan paranın, Afgan halkına kurşun, bomba olarak yağdığını net olarak gösteriyor.

İŞGAL YENİ BİR BOYUTTA DEVAM EDİYOR
Batılı emperyalist devletler bu kadar katliama rağmen şimdi “Afganistan işgalinin başarıyla bitirdiklerini” propaganda ediyorlar. Halbuki ortada ne bir başarı ne de işgalin tam olarak bitirilmesi var...
NATO askerlerinin yerine Afgan asker ve polisler Taliban’a karşı sahaya sürülecek. 2014 sonu itibariyle 400 bin Afgan askeri ve polisi güvenliği sağlayacak. 30 milyonluk bir ülke için büyük bir rakam.
Binlerce NATO üyesi ülkenin askeri de eğitim ve acil müdahale için Afganistan’da kalmaya devam edecek. Bu nedenle, her ne kadar resmi açıdan bir çekilmeden söz edilse de askeri açıdan Afganistan, NATO’nun denetiminde kalmaya devam ediyor. İşgal yeni bir boyutta devam ediyor.
Açık olan şu ki; terörü bitirme adına yapılan Afganistan işgali, radikal dinci terörü bitirme yerine daha da güçlendirmiştir. Afganistan, Pakistan, Ortadoğu ve Afrika’da olanlar bunun somut kanıtı.
Bu nedenle, NATO ve müttefiklerinin başta ileri dürdükleri “terörle mücadele” iddiasının gerçeği yansıtmadığı bugün çok daha iyi anlaşılmış bulunuyor. 13 yıllık tablonun özeti, Afganistan’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarının denetlenmesi ve politik açıdan emperyalist devletlerin işbirlikçisi haline getirmek üzere başlatılan süreç onbinlerce masum insanın canına mal olmuştur. Zaman, 13 yıl önce işgale karşı çıkanları haklı çıkarmış, destekleyenleri yanıltmıştır Bu nedenle işgalin bütün yönleriyle bitirilmesi ve son 13 yıl içinde sivil halka karşı işlenen suçların hesabının verilmesi gerekiyor.

EN BÜYÜK KATLİAM EMRİ ALMANYA’DAN
Afganistan’daki bilinen en büyük toplu katliam Alman Albay Georg Klein’in emri üzerine NATO uçakları 4 Eylül 2009’da Kunduz yakınlarında 142 kişiyi bombalayarak gerçekleştirmişti. Taliban militanları kaçırdıkları tankerleri bırakarak kaçmıştı. Bölge halkı da tankerlerden benzin almak için etrafında toplanınca, Klein’in emri üzerine NATO uçakları havadan bombalamaya başlamıştı. Alman generaller ve savunma bakanlığı bu büyük katliamı  süre gizledi. Açığa çıkınca etkisi büyük oldu. Savunma Bakanı, Genel Kurmay Başkanı ve iki müsteşar istifa etmek zorunda kaldı. Almanya katliamın üzerini kan parası ödeyerek kapattı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...