31 Aralık 2014 01:06

Yılın olayı

Yılın olayı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Toplumsal, askeri ve siyasal özellikleri bakımından kuşkusuz Kobanê direnişi, dünyada yılın en önemli olayıdır. Canavar IŞİD saldırısı olmasaydı bile, bölgedeki etkisi ve yarattığı sonuçlar bakımından bizzat Rojava’nın kendisi Ortadoğu’da, Amerika’nın 2003’teki Irak işgali sonrasında ortaya çıkan en önemli olay olarak tarihteki yerini alacaktı. Çünkü Rojava, bölgenin Fransız ve İngiliz emperyalizmleri tarafından tespit edilmiş statüsünün kökten değişmekte olduğunu gösteren, “üstü çizilmiş halk”ın, Kürtlerin tarihsel varlıklarını ve siyasal iradelerini geri dönülmez biçimde ortaya koyan bir olaydı.

Bitmekte olan yılın Eylül ayından itibaren ise, Rojava’nın temel özelliklerini ve önemini gösteren Kobanê direnişi oldu.

Tarihte, bizzat kendisini doğuran koşulları değiştiren, yani zaman içinde geriye doğru da etkili olan olaylar, her bakımdan “büyük” nitelemesini hak ederler. Kobanê direnişi, her şeyden önce bu özelliğiyle, yalnızca bu yıl değil, önümüzdeki yıllar boyunca da bölgede ve zincirleme olarak dünyanın başka yerlerinde de olabilecek her türlü gelişmeyi etkileyecektir.

Uzun zaman geçmesine gerek yok, daha şimdiden Türkiye’deki iç ve dış politikası üzerine olan etkilerini görebiliyoruz. Bu, önümüzdeki yıllarda da yalnızca Kürt sorunuyla sınırlı kalmayarak, Türkiye’nin geleceği üzerinde yapılacak her hesapta yer tutarak kendisini gösterecektir.

Kobanê direnişi, Suriye ve Irak’ta sürdürülen emperyalist politikalarda önemli değişiklikler yapılmasına yol açmıştır. Bu arada Türkiye’nin hesaplarını da alt üst etmiştir.

Kürtler arasındaki sorunların başka bir açıdan ele alınmasını kolaylaştırmış, ilk kez farklı Kürt siyasal oluşumları ortak bir zemin üzerinde birleşmeye yönelmişlerdir.

Bölgedeki farklı etnik, dinsel, mezhepsel topluluklar arasında tarihten gelen kutuplaşmaların demokratik ilişkiler zemininde bir birliğe dönüşebileceğini göstermiştir.

Suriye’de kendilerini “muhalif güçler” denilen grupların etkisinin ve gücünün sınırlarını göstermiş, Suriye’nin iç dengelerini değiştirmiştir.

“İslamcı” adını taşıyan çeteler karşısında direnilebileceğine, emperyalistlerin dışında da farklı koalisyonlar kurulabileceğine ilişkin yeni politikaların geliştirilmesi için zemin hazırlamıştır.
Yalnızca Kürt halkı için değil, bölgedeki bütün halklar için yeni bir gelecek, farklı bir dünya umudu yaratmış, dayanışma duygularını güçlendirmiştir.

Geleceği ilişkin olarak, özellikle bugünkü Suriye ve Irak sınırlarının geçersiz, anlamsız olduğu gerçeğini göstermiş ve yeni bir siyasal şekillenmenin Kürtler hesaba katılmaksızın yapılamayacağını açıkça ilan etmiştir.

Kısaca, Kobanê direnişi kendi başına çok önemli bir olayken, kendi dışında da bir dizi gelişmeye yol açtığı için ve süreç boyunca yeni etkiler doğurarak ilerleyen özellikleri dolayısıyla 2014 yılının en önemli olayıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...