28 Aralık 2014 00:58

Karma eğitimin karalanması

Karma eğitimin karalanması

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi tarafından düzenlenen ve perşembe günü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde gerçekleştirilen “Cinsiyetçilik ve Muhafazakarlık Kıskacında Eğitim” başlıklı panelde okullara yönelik kuşatmanın boyutları gözler önüne serildi.

Bu kuşatmanın en somut göstergesi ay başında gerçekleştirilen 19. Eğitim Şûrası olduğu için Şûrada öne sürülen kimi görüşler ve gündeme getirilen önerilere yer verildi. Cinsiyetçiliğin en aşırı aşamalarından biri olan “cinsiyete göre okul”, yani karma eğitimin kaldırılması üzerinde özellikle duruldu. Bilindiği üzere, karma eğitimin kaldırılması Eğitim Şûrasına öneri olarak getirilmiş ve şimdilik kabul edilmemişti.
***
Karma eğitimin kaldırılması önerisi aslında epeydir süren bir kampanyanın parçası. Bu kampanyanın görünürdeki öncüsü Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen). Eğitim Şûrasında karma eğitimin kaldırılmasını öneren de bu sendika.

Karma eğitimin kaldırılması kampanyasında kullanılmak üzere hazırlanan ve “bilimsel yayın” kisvesiyle yayımlanan ideolojik malzeme de Eğitim-Bir-Sen yayın organı olan Eğitime Bakış Dergisi ile dağıtılıyor. Derginin önemi, sendika web sitesinde şu şekilde vurgulanıyor: “Eğitim-Bir-Sen’in eğitime yön veren dergisi Eğitime Bakış 10. Yılını kutluyor. 2004 yılında yayım hayatına başlayan Eğitime Bakış, eğitimde kronikleşmiş sorunların çözülebilmesi için gündem oluşturan, kanıksanmış sorunları tartışma zeminine çeken, alanında uzman kişilerin birikimlerini aynı konu etrafında toplayarak, sorunları irdelemeyi, özgün modeller üretmeyi seçti.” Dergide, “özgün modeller” ve “çözüm odaklı yaklaşımla” “30 sayıda 30 farklı konu” ele alınmış. Bu konulardan biri elbette ki, karma eğitim. Karma eğitimin hedef alındığı ve karalandığı sayı (22. Sayı) 2012 başında yayımlanmış.

***
Karma eğitimin kaldırılması önerisinin bakan tarafından değil de, bir sendika tarafından getirilmesi ise bir şaşırtmacadan ibaret. Söz konusu sendika birlik ve bütünlük içinde çalışan bir ideolojik aygıtın parçası.

Bu aygıtın tam olarak hangi ögelerden oluştuğu Eğitime Bakış dergisinin 10. Yılı Kutlama Töreni (13 Eylül 2014) katılımcıları incelendiğinde hemen anlaşılabilir. Törene katılanlar arasında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, YÖK Başkanı, bir YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi rektörü var. Çok açık ki, Eğitim-Bir-Sen hem bakanlık, hem de YÖK tarafından destekleniyor. Eğitim-Bir-Sen iktidar ile tam uyumlu, “yeni nesil sivil” bir mekanizma...

Bu mekanizmanın gündeme getirdiği öneriler, hiç kuşkusuz, iktidarın görüşlerinden ibaret. Bakanlık müsteşarının konuşmasında, “Eğitime Bakış dergisinin Türkiye’nin eğitim politikasının geliştirilmesine önemli katkılar sağladığını” belirtmesi de bunun göstergesi.

Törenin Yıldırım Beyazıt Üniversitesi web sitesinde yer alması ise “yeni nesil” sendika ile “yeni nesil” üniversite arasındaki güçlü bağın göstergesi. İktidardakiler karma eğitimin kaldırılması gibi çağ dışı öneriler üreten üniversitelere gereksinim olduğunu biliyorlar. Tam da bu nedenle bir yandan var olan üniversitelerin dönüştürülmesi, diğer yandan temelden “yeni” üniversiteler kurulması için çaba harcıyorlar. Eğitime Bakış dergisinin yayın yönetmeninin, dergiye yazı yazan yazarların bu üniversitede yer alması elbette ki, rastlantısal değil...

Sonuç olarak, karma eğitimin kaldırılması önerisi çok güçlü bir kuşatmanın parçası. Bu kuşatma, dogmacılığın, dayatmacılığın ve diktatörlüğün peşinde koşanların ürünü. Türkiye bugün yalnız “tek cinsiyetli okullar” değil, tek din, tek dil, güçlerin ayrılığı yerine “güçlerin birliği” ve “tek adam” kuşatması altında.

2015’de bu kuşatmaya karşı çıkanların bir arada mücadele vermesi gerekiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...