27 Aralık 2014 01:00

Battle for Wesnoth

Battle for Wesnoth

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnsanlık tarihinde oyunların ilk kez nerede ve nasıl ortaya çıktığını bilemiyoruz. Ancak hemen her kültürün kendi oyunlarını geliştirmiş olması oyun oynamanın köklerinin çok derinlere gittiğine işaret ediyor.
1958’de ziyaretçileri eğlendirmek için William Higinbotham’ın geliştirdiği ilk video oyunu lan Tennis For Two’dan bugüne dek geçen 56 yılda video oyunlar epey yol aldı. Sayısal ortama geçiş -en basit kart oyunlarından tutun da en karmaşık simülasyonlara dek- daha öncesinde akla hayale gelmeyecek yeni olanaklara kapı açtı. Fal açmak, çiftlikte bitki ve hayvan yetiştirmek, ejderhalar ve benzeri kurgusal düşmanlarla savaşmak ve daha pek çok şey parmaklarınızın ucunda. Elbette günümüz piyasası oyun geliştirme alanına da yansıyor. Orada da büyük tekeller, telif hakları ve elbette ki kâr etme güdüsü söz konusu. Ancak hemen her yazılım geliştirme alanında olduğu gibi oyun geliştirme alanında da felsefesi itibari ile kapitalizme ters düşen açık kaynaklı, özgür oyunlar mevcut. Belki ticari rakipleri gibi muhteşem grafiklere sahip değiller ama bu eksiklerini anlatım ve oynanabilirlikleri ile zerre kadar hissettirmiyorlar.
2003 yılından beri aktif olarak geliştirilen Battle for Wesnoth açık kaynaklı özgür oyunların yüz aklarından biri. Türkçenin de aralarında olduğu, otuzun üzerinde dile çevrilmiş olan Battle for Wesnoth’un son sürümünü(1.12), oyunun resmi sitesinden[0] indirebilirsiniz.Önemli bir kısmımızın Yüzüklerin Efendisi serisinden aşina olduğu Elf, Cüce vb. ırkların var olduğu fantastik bir dünyada geçen Battle for Wesnoth, sıra tabanlı bir strateji oyunu. Daha oyunun ‘öğretici’ senaryosundan itibaren oyunun atmosferine uyumlu müzikleri ve özgün çizimlerinin de katkısı ile köylerinizi geliştirip, ordularınızı kurarken kendinizi oldukça akıcı bir senaryonun içinde bulmanızı sağlıyor.  ‘Seferberlik’ başlığı altında yer alan farklı zorluklardaki on altı senaryoyu bitirdiğinizde, daha pek çok gayriresmi senaryo paketini İnternet’ten indirebilirsiniz. Eğer yapay zeka rakipler kolay geliyorsa Wesnoth’u ister resmi sunucularında ister yerel ağ bağlantısı ile isterse de tek bir bilgisayarda sırayla yer değiştirerek çok oyunculu olarak oynamanız mümkün.
Oyunlu, eğlenceli yıllar dileğiyle...

[0] wesnoth.org

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...