26 Aralık 2014 00:50

2015 yılına girerken…

2015 yılına girerken…

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Devlet, hür teşebbüs yani özel sektör ile millet olarak milenyum çağının bir yılına daha giriyoruz. Ya da şöyle de diyebiliriz. Özel ve tüzel kamu olarak yeni bir yıla giriyoruz. Büyük büyük kurumlar yıl sonu defterlerini düzeltiyorlar, kârlarını zararlarını hesaplıyorlar ve gelecek için yepyeni projeler, stratejiler üretiyorlar. Kârdan zararlarını 2015’te yerine koymak için şimdilik defterlerini kapatıyorlar. Bu arada 17-25 aralık operasyonlarında el konulan kamunun paraları (Pardon Reza Zarrab’ın olduğu iddia ediliyor) faizleri ile iade ediliyor. Bunlar işin parasal yanları kamunun sorunları.

Peki ya toplumun sorunları, dertleri? Sondan başa birkaç hatırlatma yaparsak; Kobanê’ye karşı aylardır saldıran IŞİD çeteleri ile onların serpilip gelişmesine çanak tutanları, Roboskî katliamını, Sivas katliamını, Maraş katliamını ve Baran Tursun cinayetini gerçekleştirene ödenmek üzere Anne ve Baba Tursun’lara verilen 1700 TL. tazminat cezasını daha da vahim olan bu bedel karşılığı beş dairenin icraya verilip satışının istenmesinden, Zeytinliklerden yeşil görülen her yere beton dökme, HES yapma şimdi de nükleer santral kurma dertlerini, üstüne üstlük iş cinayetlerini de eklediğimizde hangi vicdan, hangi adalet hangi hukuk sorumludur?

Tüm bunları bilen ama görmeyen, duyan ama göstermeyen yandaş, yaygın ya da merkez medya ne alemde? Görevi kamuyu aydınlatmak olan medya ne yapıyor? Yeni yıla girmenin heyecanını yaşıyor. İktidarın son günlerde sıkça kullandığı “kamu düzeni”nin kırmızı çizgisini mizanpajlarında kullanıp taşıdıkları paraların ağırlığı altında kalanları aydınlatılmamış cinayetlerin, katliamların, IŞİD çetelerinin önüne koyup toz pembe bir yeni yıl tablosu çiziyor. Anlayacağınız “kamu düzeni”ni bozanlar haklarını arayan ve adalet diye canlarını verenler, “kamu düzeni”ni koruyanlarda yazının girişindeki bahsettiğim özel ve tüzel, işleri güçleri para ile ağırlık barfiksi yapanlar.

Sahi devlet neydi? Kimin devleti? Kamu neydi veya hangi kamu?   

Evet düzen bu. Devlet safını belirlemiş. Taraf olmayan bertaraf olacakmış. O halde devletin “kamusu”na karşı, halkın “toplumsal muhalefeti”nden yana olacağız. Dertlerimizi, arayışlarımızı sorunlarımızı ortaklaştırıp birlikte mücadele edeceğiz. 2015 yılının birlik dayanışma ve mücadele yılı olarak tarihselleşeceği bir yıl olması dileğiyle…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...