17 Aralık 2014 01:04

Libya: Zuladaki saatli bomba

Libya: Zuladaki saatli bomba

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kaddafi’nin linç edilerek öldürülmesiyle Libya’ya demokrasi geldi!

Emperyalist müdahalenin şu andaki en belirgin sonucu, geniş Libya toprakları üzerinde tam bir kaostur. Emperyalizm, yıktığı Libya’nın üzerinde birbirine düşürülmüş aşiretler, iktidar peşindeki çeteler ve ipini koparmış “İslamcı” terör örgütlerinin eğitim alanı haline gelmiş bir ülke yaratmıştır. Kuşkusuz bunda Türkiye Cumhuriyeti’nin akıldan yoksun yayılma hayallerinin de büyük payı vardır.
Ortadoğu’daki gelişmelere bağlı olarak, savaş ihtiyacı eksenini Afrika’ya kaydırmaya hazırlanan emperyalistler, bu durumdan oldukça memnunlar. Mümkün olduğu kadar sahipsiz, mümkün olduğu kadar karışık, her an müdahale etmek için binlerce bahane üreten bu ortam, önümüzdeki birkaç yıl boyunca emperyalizmin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak bir zenginlik taşıyor. Meselenin yalnızca Libya’nın petrolünü ele geçirmekten ibaret olmadığına daha önce de değinmiştik. Asıl sorun, bir yandan “İslamcı Terör” hayaletini gerektiği kadar diri tutmak ve bunun ciddi bir tehdit olduğuna dünya kamuoyunu inandırdıktan sonra Sahra Altı Afrika’ya kolayca müdahale edecek bir konum kazanmaktı. Şu andaki yapısıyla Libya buna fazlasıyla uygundur.  

Mevcut durumda, Tobruk’taki emperyalist kuklası hükümetle Trablus’taki İslamcı hükümet arasındaki çatışmalı-çekişmeli durum, başta el Kaide ve IŞİD olmak üzere başlıca terör örgütlerinin eğitim kampları ve üsleri kurmaları, rahatça çalıştırmaları için uygun ortam yaratıyor. Bu üsler ve kamplar, Afrika’nın bütün çatışmalı bölgelerine kuvvet yetiştirmeye hizmet ediyor. İşin tuhaf tarafı, bütün haber kaynaklarına göre, ABD, Fransa, Suudi Arabistan vs. bunlar hakkında tam bir bilgiye sahip ve sağlam “denetim altında”!

Çünkü bu oluşumlar, emperyalizmin manevra kabiliyetini arttırıyor, geleceğe dair planlar yapabilmelerini kolaylaştırıyor.

Sorun Libya’da demokrasi ve özgürlüğün nasıl sağlanacağı değil, bu ülkenin yakın gelecekte Afrika planları içinde nasıl bir rol oynayacağına dair senaryoların işleyip işlemeyeceğidir.

Bu bakımdan Libya, kimi zaman gözlerden ırak kalmasını sağlayan belirsiz sükunetiyle, kimi zaman patlayan tek tük bombalarıyla dengesiz ve denetimsiz bir saatli bomba olarak elde tutuluyor. Bütün halklar için en kötü olan, emperyalistler için en iyi olandır. Libya’nın ne zaman en tehlikeli terör merkezi olarak ilan edileceğine, biraz da Ortadoğu’daki gelişmeler karar verecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa