12 Aralık 2014 00:50

Fotoğraf Vakfı 10 yaşında

Fotoğraf Vakfı 10 yaşında

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yaş günlerini kutlamak adettir. İnsanlar 365 günde bir bu kutlamaları yaparlar. Ya kurumlar? Onlar da yapar. Genelde her yıl değil de beş, on, yirmi beş, elli… gibi.  Fotoğraf Vakfı da geçen hafta 10. yılını bir dizi etkinlikle kutlamaya başladı. Fotoğraf dünyası bu yaş gününden haberdar oldu ama bir çok kültür ve sanat dünyası duymadı, görmedi ya da alt tarafı fotoğraf(!) deyip daha önemli sanat meselelerine yer ve zaman ayırmayı uygun buldu. Neyse her şey mecrasında akmaya devam ediyor.

28 Kasım Cuma günü, Fotoğraf Vakfı/Galata Fotoğrafhanesinde yapılan “Fotoğraf Vakfı’nın Seyir Defteri: Yolculuktan Notlar” sergisinin açılışı ile başlayan Belgesel Fotoğraf Günleri, Salt Galata’da 29 ve 30 Kasım’daki etkinliklerle devam etti. Bu etkinlikler söyleşiler, paneller ve fotoğraf gösterimleriyle sürdü. Bitti mi bitmedi tabii... Belgesel Fotoğraf Günleri’nin 13 Aralık konuğu Özcan Ağaoğlu, 20 Aralık konukları ise Kürşat Bayhan, Mehmet Ali Poyraz ve Selahattin Sevi olacak. Belgesel Fotoğraf Günleri 13 ve 20 Aralık tarihlerinde, Galata Fotoğrafhanesi/Fotoğraf Vakfında yapılacak etkinliklerle sürüyor.

Fotoğraf Vakfı kurulduğunda daha çocuk olan bir çok arkadaş bu gün fotoğrafçı olarak Vakfın ve Galata Fotoğrafhanesinin çalışmalarında yer almakta. Sergiyi izlerken Fotoğraf Vakfının gittikçe gençleşip dinamikleştiğini, kurucularının ve katkı koyanlarının da saçlarının dökülmüş ya da beyazlamış olduğunu gördüm. Şöyle düşündüm, Fotoğraf Vakfı gençleştikçe emek verenler olgunlaşıyor... İhtiyarlıyor diyemedim. Özcan Yurdalan, Yücel Tunca, Mehmet Kaçmaz, Dora Günel, Kemal Cengizkan ilk gözüme çarpanlar oldu. On yılda fotoğraf dünyasına ve dolayısıyla ülke tarihine kattıklarıyla varlığını sürdüren Vakfa emek veren, yaşatan herkese nice on yıllar diliyorum.

FOTOĞRAF VAKFI:

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra deprem bölgesinde “Fotoğrafçı Çocuklar Atölyeleri” kuruldu. “Fotoğrafçı Çocuklar” projesinin yarattığı gönüllü çalışma ve iş birliği neticesinde, Fotoğraf Vakfının temeli ve temel fikri oluşturuldu.

2004’ün Kasım ayında kuruluş kararı kesinleşen Fotoğraf Vakfı, ülkemizde fotoğraf sanatının gelişmesini, fotoğraf üretiminin yaygınlaşmasını ve toplumsallaşmasını, fotoğrafçılar arasında dayanışma ve iş birliğinin güçlendirilmesini, ülkemizin geçmiş fotoğraf mirasının korunmasını ve değerlendirilmesini amaçlıyor.
Kuruluşunun gerçekleştiği tarihten günümüze kadar çok sayıda sergiler, söyleşiler ve fotoğraf festivalleri düzenleyen, fotoğraf alanında kitaplar yayınlayan Fotoğraf Vakfı, son bir yıl içinde Fotoğrafçı Forumları adı altında yeni bir örgütlenme yapısına zemin hazırlı-yor, özellikle belgesel fotoğraf ve basın fotoğrafçılığı alanlarında üretim yapan fotoğrafçılara hukuki destek sağlamak için bir dizi çalışma yürütüyor.
 Bunun yanı sıra düzenlediği Fotoğrafçı Çocuklar Sempozyumu ile çocuklarla fotoğraf çalışmaları yapan kişi ve kuruluşları bir araya getirerek bu alanda da ortak hareket etmenin olanaklarını yaratmaya çalışırken çocuklarla fotoğraf atölyeleri düzenliyor.

Fotoğraf Vakfı, çalışmalarına halen Galata Fotoğrafhanesinin İstanbul, Galata’daki mekanında devam ediyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...