22 Kasım 2014 01:00

Özgür uçuş

Özgür uçuş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Özgür yazılım dünyasının en zayıf alanlarından biri oyunlar. Hemen her alanda piyasanın lider yazılımları ile kafa kafaya gidebilen ya da zaten fersah fersah önde olan özgür yazılımlar mevcut. Ancak dönüp oyun dünyasına baktığımızda bu tablo birden bire değişiyor. Bir kaç özel örneği dışarıda bırakacak olursak başarılı sayılabilecek açık kaynaklı ve özgür oyunlar elbette mevcut, ancak ticari rakiplerinin genelde yanına yaklaşamıyorlar.
FlightGear bu özel örneklerden biri. Genel Kamu Lisansı ile yayınlanan FlightGear aslında bir oyundan ziyade bir uçuş simulatörü. Yaklaşık 12 gigabytlık tüm konum datasını yüklendiğinizde gerçek dünyadaki 20 binin üzerinde havaalanı kullanımınıza açılıyor ve dünyadan bildiğiniz konumlarda uçmanız FlightGear ile mümkün oluyor. Geliştirilmesine 1996’da başlanan FlightGear, Windows, Linux, MacOS ve daha pek çok platformda, çok güçlü bir işlemci ya da ekran kartına ihtiyaç duymadan rahatça çalıştırılabiliyor.
FlightGear’ın web sitesinde[0] “Download FlightGear” menüsünde “Download Central” alt başlığını seçelim. Gelen sayfada “Download FlightGear v3.2.0” başlığının altında Windows ve MacOSX için kurulum paketlerini indirebiliriz. Aynı sayfada yer alan ‘scenery’ başlığından detaylı dünya grafiklerini, ‘aircraft’ başlığından ise daha fazla hava aracı modeli indirebilirsiniz.
İndirme işlemi tamamlandığında önce ana paketi, ardından eğer indirdiyseniz konum ve hava aracı paketlerini yükleyin.
Oldukça fazla sayıda hava aracı olduğundan seçtiğiniz hava aracını nasıl havalandıracağınızı, nasıl uçuracağınızı öğrenmek size kalıyor. Başlangıç için daha basit yapılı küçük uçakları seçmek işinizi kolaylaştıracaktır. FlightGear gerçekliğe fazlasıyla bağlı kaldığından (Eğer pilot değilseniz) uçakları havalandırmakta ve kontrol etmekte zorlanacağınızı şimdiden garanti edebilirim. Uçakların kontrolü hakkında daha ayrıntılı bilgiye ve başlangıç kılavuzlarına FlightGear’ın sayfasından ulaşabilirsiniz.
İyi uçuşlar...

[0] http://www.flightgear.org

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...