18 Eylül 2014 00:39

Zorunlu din dersi

Zorunlu din dersi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AİHM zorunlu din dersi konusunda Türkiye aleyhine on dört kişinin başvurusu ile ilgili yeniden ihlal kararı verdi.

AİHM daha önce de zorunlu din dersinin ihlal olduğuna karar vermişti.

Zorunlu din dersinin hukuka, laikliğe, demokrasiye aykırı olduğunu anlamak için AİHM kararına ihtiyaç yok. Laik bir ülkede hiç kimse din eğitimi almaya zorlanamaz. Hiç kimsenin çocuğu velisinin izni olmadan bir dinin eğitimini almaya zorlanamaz. Demokratik bir ülkede din eğitimi çoğunluk dinine göre düzenlenemez. Demokrasi ve hukuk Sünni mezhebine mensup bir yurttaşın haklarını bu mezhebe mensup olmayan herkese de tanımayı ve bu hakları güvence altına almayı gerektirir. Aksi takdirde o ülke Anayasasının ikinci maddesinde ne yazarsa yazsın demokratik, laik bir hukuk devleti olmaz; din devleti olur.

AKP Hükümeti zorunlu din dersinde ısrar ediyor. Erdoğan’ın başbakanlığı sırasında açıkladığı gibi Sünni mezhebine mensup dindar vatandaşlar yetiştirmeyi hedefliyor. Türkiye’de herkesin dindar ve Sünni olmasını istiyor.

Okullara, devlet dairelerine vb. yerlere mescit, cami açarken Sünni mezhebi mensuplarının hak ve ihtiyaçlarından söz ediyor. Demokrat insanlar bu talebe hayır diyemiyor. Fakat, aynı AKP Alevilerin, Hıristiyanların, Musevilerin, dinsizlerin talepleri karşısında “demokrat” olmuyor. Bu talepleri görmezden geliyor. Azınlık din ve mezheplerin mensuplarına “sapkın” muamelesi yapıyor. Hükümet temsilcileri sık sık söz ve davranışları ile bu yaklaşımlarını açığa vuruyor.

Çoğunluk dininin kurallarına uyma ve o dinin mensubu olmaya zorlama konusunda AKP ile IŞİD arasında esastan bir farklılık yoktur. Nüans farklılığı vardır. Birinin daha sert ve radikal uyguladığı bir politikayı diğeri daha yumuşak ve zamana yayarak uyguluyor.

AKP ve yandaşı sözde demokratlar bir zamanlar kızlarımız başörtüsü ile üniversiteye giremiyor vs. diye kıyameti koparırlardı. Başörtüsü konusunda kendilerine destek vermeyeni demokrat saymazlardı. Şimdi, zorunlu din dersi gibi konularda, bürokraside Sünni mezhebinin militanı olma tercihlerinde bu “demokrat”ların demokratlığı sağır.

Bu sahte demokratlar ile onların anladığı dilde konuşmak lazım. Onların sinsi siyasetlerine karşı fiili mücadele vermedikçe başarılı olunamaz. Zorunlu din dersine karşı olanlar çocuklarını fiilen din dersine sokmamalı. Böyle bir tepki yasaya ve hukuka da uygundur. Zorunlu din dersi Anayasaya, hukuka, AİHM kararlarına aykırıdır. Yasaya aykırı olan bir uygulamayı ret etmek suç değildir. 

Anayasanın ikinci maddesi ve AİHM kararlarına dayanarak, zorunlu din dersi uygulamasını zorlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulabilir.

Yapılabilecek başka şeyler de vardır elbette. Zorunlu din dersine karşı olanlar örgütlenmelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...